Składniki
* 40 dag ciasta francuskiego
* 1 l mleka
* 20 dag cukru
* 2 budynie waniliowe w proszku
* 30 dag masła
* 2 łyżki rumu
* 25 dag winogron
* 20 dag cukru pudru
* sok z 1/2 cytryny
* 15 dag dżemu porzeczkowego
Ciasto winogronowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na dwa płaty i piec 15 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pozostawić do ostygnięcia. Z mleka cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Ostudzić, mieszając od czasu do czasu, żeby nie zrobił się kożuch. Masło utrzeć na puszystą masę i zmiksować z ostudzonym budyniem i łyżką rumu. Wyłożyć część kremu na ciasto, ułożyć na nim winogrona pozbawione pestek, przykryć resztą masy i drugim płatem ciasta. Przygotować lukier, ucierając cukier puder z sokiem z cytryny i z 1 łyżką rumu. Wierzch ciasta posmarować najpierw dżemem porzeczkowym, potem lukrem. Kiedy lukier zastygnie pokroić ciasto na porcje.
Komentarze