Ciasto winogronowe

4.5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto smakuje zarówno małym jak i dużym.

Składniki:

  • Składniki
    * 40 dag ciasta francuskiego
    * 1 l mleka
    * 20 dag cukru
    * 2 budynie waniliowe w proszku
    * 30 dag masła
    * 2 łyżki rumu
    * 25 dag winogron
    * 20 dag cukru pudru
    * sok z 1/2 cytryny
    * 15 dag dżemu porzeczkowego
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto winogronowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto winogronowe 1. Wykonanie
    Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na dwa płaty i piec 15 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Pozostawić do ostygnięcia. Z mleka cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Ostudzić, mieszając od czasu do czasu, żeby nie zrobił się kożuch. Masło utrzeć na puszystą masę i zmiksować z ostudzonym budyniem i łyżką rumu. Wyłożyć część kremu na ciasto, ułożyć na nim winogrona pozbawione pestek, przykryć resztą masy i drugim płatem ciasta. Przygotować lukier, ucierając cukier puder z sokiem z cytryny i z 1 łyżką rumu. Wierzch ciasta posmarować najpierw dżemem porzeczkowym, potem lukrem. Kiedy lukier zastygnie pokroić ciasto na porcje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować