Ciasto brzoskwiniowo winogronowe z galaretką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Idealne ciasto na letnie dni: owoce, galaretka ;) Przypomina tort owocowy ;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    6 jajek
    1 szkl. cukry kryształu
    1 szkl. mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:
    6 jajek
    1 szkl. cukru kryształu
    3/4 szkl. mąki pszennej
    2-3 łyżeczki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    1 litr mleka
    1 szkl. cukru kryształu
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki mąki pszennej
    2 żółtka
    40 dag masła ( może też być 20 dag masła i 20 dag margaryny)

    3 galaretki wiśniowe
    3 galaretki agrestowe

    30 dag zielonych winogron
    1 puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto brzoskwiniowo winogronowe z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać na formę do pieczenia i piec w temp. 160* ok. 35 min.
  • 2. Biszkopt ciemny:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać. Wylać na formę do pieczenia i piec w temp. 160* ok. 35 min.
  • 3. Krem:
    Mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka roztrzepać 1 1/4 litra mleka. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem. Dodać przygotowany roztwór i ugotować budyń.
    Masło utrzeć, dodawać przestudzony budyń. Krem podzielić na 3 części.
  • 4. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 3 szklankach wody, tak samo galaretki agrestowe.
  • 5. W ciemnym biszkopcie po upieczeniu i przestygnięciu wyciąć kółka, najlepiej szklanką.
  • pierwszy etap 6. Jasny biszkopt wyłożyć do wysokiej foremki i położyć jedną część kremu. Na masie ułożyć krążki z ciemnego biszkoptu i wolne miejsca wypełnić winogronami.
  • etap kolejny 7. Zalać zieloną, tężejącą galaretką.
  • końcowy etap 8. Gdy galaretka stężeje nałożyć drugą część kremu i położyć biszkopt z otworami. W otwory ułożyć pokrojone brzoskwinie i przykryć ostatnią częścią kremu.
  • 9. Zalać galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować