Krem:
1 litr mleka
1 szkl. cukru kryształu
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
40 dag masła ( może też być 20 dag masła i 20 dag margaryny)
Ciasto brzoskwiniowo winogronowe z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wylać na formę do pieczenia i piec w temp. 160* ok. 35 min.
2.Biszkopt ciemny:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie wymieszać. Wylać na formę do pieczenia i piec w temp. 160* ok. 35 min.
3.Krem:
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka roztrzepać 1 1/4 litra mleka. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem. Dodać przygotowany roztwór i ugotować budyń.
Masło utrzeć, dodawać przestudzony budyń. Krem podzielić na 3 części.
4.Galaretki wiśniowe rozpuścić w 3 szklankach wody, tak samo galaretki agrestowe.
5.W ciemnym biszkopcie po upieczeniu i przestygnięciu wyciąć kółka, najlepiej szklanką.
6.Jasny biszkopt wyłożyć do wysokiej foremki i położyć jedną część kremu. Na masie ułożyć krążki z ciemnego biszkoptu i wolne miejsca wypełnić winogronami.
7.Zalać zieloną, tężejącą galaretką.
8.Gdy galaretka stężeje nałożyć drugą część kremu i położyć biszkopt z otworami. W otwory ułożyć pokrojone brzoskwinie i przykryć ostatnią częścią kremu.
Komentarze