Ciasto winogronowe z agrestową masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Winogrona opłukałam, oderwałam z szypułek i osuszyłam w ściereczce.
Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160*C.
2.Całe jajka zmiksowałam z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą jasna masę z dużą ilością pęcherzyków powietrza.
3.Dodałam mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszałam. Na końcu dolałam olej i ponownie wymieszałam.
4.Ciasto przelałam do tortownicy, po wierzchu rozsypałam winogrona. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 35-40 minut (sprawdziłam patyczkiem).
5.Przestudzone ciasto wyjęłam z papieru i przecięłam na dwa blaty.
6.MASA:
Budyń ugotowałam na osłodzonej wodzie, kiedy zgęstniał, cały czas mieszając dodałam galaretkę, następnie margarynę, a na koniec roztrzepane jajko. Gorącą masę od razu wyłożyłam na dolny blat.
7.Przykryłam górnym blatem, lekko docisnęłam i odstawiłam do wystudzenia.
Przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.
Komentarze