Ciasto wieloowocowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne i cudne ciasto dla każdego smakosza.

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    250 g mąki
    100 g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2 żółtka
    150 g masła
    otarta skórka z cytryny
    1 łyżka konfitur z truskawek

    Składniki kremu:

    300 g serka homogenizowanego naturalnego
    300 g serka homogenizowanego waniliowego
    50 g cukru
    cukier waniliowy
    otarta skórka z cytryny
    4 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki konfitury truskawkowej

    Warstwa owocowa:

    nektarynki
    banan
    winogrono jasne
    winogrono różowe
    śliwki
    jabłka w syropie ( potrzeba dodatkowo 2 łyżki cukru i 2 łyżki wody)
    1 galaretka cytrynowa
    300 ml wina owocowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto wieloowocowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto wieloowocowe 1. Z podanych składników oprócz konfitur zagnieść ciasto.
    Wstawić do lodówki na 30 minut.
    Rozwałkować i wylepić natłuszczoną formę- dno i boki( 25x35) , ponakłuwać widelcem i piec 20-25 minut w 170 C.
    Po wystudzeniu posmarować ciasto konfiturą truskawkową.
  • 2. Teraz krem.
    Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wody a następnie rozpuścić.
    Serki wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, skórką cytrynową i konfiturą z truskawek.
    Dodać rozpuszczoną żelatynę i rozsmarować na cieście.
  • 3. Przygotować owoce.
    Nektarynki pokroić w pół plasterki.
    Banana kroimy w skośne paski.
    Winogrona kroimy na połówki i wydrążamy nasionka.
    Śliwki obieramy z pestek i przepoławiamy.
    Jabłka kroimy w półplasterki.
    Robimy syrop z cukru i wody i wrzucamy pół plasterki jabłek.
    Gotujemy 2-3 minuty i odcedzamy.
    Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wina owocowego.
    Zostawiamy do przestygnięcia.
  • 4. Owoce fantazyjnie układamy na kremie i wstawiamy blachę na 30 minut do lodówki.
    Następnie zalewamy galaretką tak aby owoce były połączone galaretką a nie w niej pływały.
    Wstawiamy ponownie do lodówki aby galaretka stężała.

Porady

Można do ciasta wykorzystać owoce sezonowe lub jakie kto woli a zamiast wina do galaretki można użyć kompotu lub zwykłej wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować