Ciasto wieloowocowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników oprócz konfitur zagnieść ciasto.
Wstawić do lodówki na 30 minut.
Rozwałkować i wylepić natłuszczoną formę- dno i boki( 25x35) , ponakłuwać widelcem i piec 20-25 minut w 170 C.
Po wystudzeniu posmarować ciasto konfiturą truskawkową.
2.Teraz krem.
Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wody a następnie rozpuścić.
Serki wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, skórką cytrynową i konfiturą z truskawek.
Dodać rozpuszczoną żelatynę i rozsmarować na cieście.
3.Przygotować owoce.
Nektarynki pokroić w pół plasterki.
Banana kroimy w skośne paski.
Winogrona kroimy na połówki i wydrążamy nasionka.
Śliwki obieramy z pestek i przepoławiamy.
Jabłka kroimy w półplasterki.
Robimy syrop z cukru i wody i wrzucamy pół plasterki jabłek.
Gotujemy 2-3 minuty i odcedzamy.
Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wina owocowego.
Zostawiamy do przestygnięcia.
4.Owoce fantazyjnie układamy na kremie i wstawiamy blachę na 30 minut do lodówki.
Następnie zalewamy galaretką tak aby owoce były połączone galaretką a nie w niej pływały.
Wstawiamy ponownie do lodówki aby galaretka stężała.
Porady
Można do ciasta wykorzystać owoce sezonowe lub jakie kto woli a zamiast wina do galaretki można użyć kompotu lub zwykłej wody.
Komentarze