Ciasto w kratkę pod masą cukrową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszke o wymiarach 25 / 35 cm wykladamy papierem do pieczenia.
Bialka jajek wbijamy do miski i ubijamy na sztywno powoli dodajac na przemian zoltka i cukier.
Make z kakao przesiewamy i dodajemy do ubitej masy jajecznej i delikatnie mieszamy ( w przypadku jasnej masy zamiast kakao dodajemy make ziemniaczana ).
Pieczemy biszkopty w piekarniku nagrzanym do 170 stC przez 20 min- studzimy.
2.W misce ubijamy smietane z cukrem pudrem,dodajemy serek mascarpone oraz aromat.
3.Do miseczki wbijamy jajka,dodajemy cukier i ubiajamy mase na parze,kiedy cukier calkiem sie rozpusci,zdejmujemy miseczke z garnka dalej ubijamy az masa sie schlodzi.
Maslo przekladamy do misy miksera i miksujemy na gladka lsniaca mase,powoli dodajemy mase jajeczna ( po lyzce )az do jej wyczerpania- gotowe.
4.Skladanie ciasta.
Wystygniete placki biszkoptowe kroimy ostrym nozem na rowne paski w poprzek ciasta.
Boki paskow smarujemy kremem smietanowym,ukladamy na przemian jeden obok drugiego budujac podstawe ,potem w ten sam sposob nakladamy druga i trzecia warstwe.
Kazda warstwe polewamy ponczem.
Calosc smarujemy kremem maslanym i pokrywamy masa cukrowa.
Ciasto mozemy podawac natychmiast .
Komentarze