Ciasto ucierane z musem truskawkowym

5 (162 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Sezon truskawkowy w pełni - oto przepyszne ciasto ucierane z musem truskawkowym i kremem czekoladowym

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto :
    4 jajka
    1 kostka masła
    1 szklanka cukru
    15 dag mąki pszennej
    5 dag mąki ziemniaczanej
    opcjonalnie 1/3 szklanki mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    wanilia

    Mus truskawkowy:
    1,5 kg świeżych truskawek
    cukier w ilości wg uznania
    40 g żelatyny

    Krem czekoladowy:
    1 budyń czekoladowy
    3 łyżki cukru
    1 szklanka mleka
    2 żółtka
    ½ szklanki cukru
    1 kostka masła
    wanilia
    3 łyżki wódki lub brandy
    2-3 łyżki ciemnego kakao

    forma do pieczenia 25x25 cm
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery Mus

Ciasto ucierane z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło utrzyj na pulchną masę
    2. Oddziel żółtka od białka
    3. Stale ucierając dodaj po jednym żółtku, cukier i wanilię
    4. Ubij z białek pianę
    5. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia
    6. Do masy maślano-jajecznej dodaj po trochu mąki pszennej, mąki ziemniaczanej oraz piany do wyczerpania składników
    7. W razie potrzeby dodaj odrobinę mleka ( ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany)
    8. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do pieca nagrzanego do 180*C- piecz do suchego patyczka.

    Krem czekoladowy:
    1. Ugotuj i wystudź budyń
    2. Masło utrzyj na pulchną masę
    3. Stale ucierając dodaj do masy po jednym żółtku , cukier i wanilię
    4. Rozmieszaj kakao z alkoholem
    5. Do masy dodaj powoli budyń oraz kakao rozpuszczone w alkoholu

    Mus truskawkowy:
    1. Truskawki umyj i obierz
    2. Obrane truskawki przełóż domiski, dodaj cukier i rozmiksuj – do ciasta wykorzystamy 1 litr musu
    3. Szklankę musu rozmieszaj z żelatyną i podgrzewaj do całkowitego rozmieszania żelatyny
    4. Mus z żelatyną połącz z pozostałym musem i dobrze rozmieszaj – odłóż do całkowitego wystudzenia

    Upieczone ciasto przekrój ostrożnie na dwa blaty
    Jeden blat posmaruj kremem czekoladowym i przykryj drugim blatem, dociśnij .
    Ciasto włóż do formy, w którym było pieczone
    Tężejący mus wyłóż na ciasto i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brandy Kakao Truskawki Wódka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować