REKLAMA

Ciasto ucierane z musem truskawkowym

wyświetlono: 1644 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 1

Sezon truskawkowy w pełni - oto przepyszne ciasto ucierane z musem truskawkowym i kremem czekoladowym

opublikowany: 20.06.2015
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto :
    4 jajka
    1 kostka masła
    1 szklanka cukru
    15 dag mąki pszennej
    5 dag mąki ziemniaczanej
    opcjonalnie 1/3 szklanki mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    wanilia

    Mus truskawkowy:
    1,5 kg świeżych truskawek
    cukier w ilości wg uznania
    40 g żelatyny

    Krem czekoladowy:
    1 budyń czekoladowy
    3 łyżki cukru
    1 szklanka mleka
    2 żółtka
    ½ szklanki cukru
    1 kostka masła
    wanilia
    3 łyżki wódki lub brandy
    2-3 łyżki ciemnego kakao

    forma do pieczenia 25x25 cm
Ocena:

(średnia 5 z 162 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło utrzyj na pulchną masę
    2. Oddziel żółtka od białka
    3. Stale ucierając dodaj po jednym żółtku, cukier i wanilię
    4. Ubij z białek pianę
    5. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia
    6. Do masy maślano-jajecznej dodaj po trochu mąki pszennej, mąki ziemniaczanej oraz piany do wyczerpania składników
    7. W razie potrzeby dodaj odrobinę mleka ( ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany)
    8. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do pieca nagrzanego do 180*C- piecz do suchego patyczka.

    Krem czekoladowy:
    1. Ugotuj i wystudź budyń
    2. Masło utrzyj na pulchną masę
    3. Stale ucierając dodaj do masy po jednym żółtku , cukier i wanilię
    4. Rozmieszaj kakao z alkoholem
    5. Do masy dodaj powoli budyń oraz kakao rozpuszczone w alkoholu

    Mus truskawkowy:
    1. Truskawki umyj i obierz
    2. Obrane truskawki przełóż domiski, dodaj cukier i rozmiksuj – do ciasta wykorzystamy 1 litr musu
    3. Szklankę musu rozmieszaj z żelatyną i podgrzewaj do całkowitego rozmieszania żelatyny
    4. Mus z żelatyną połącz z pozostałym musem i dobrze rozmieszaj – odłóż do całkowitego wystudzenia

    Upieczone ciasto przekrój ostrożnie na dwa blaty
    Jeden blat posmaruj kremem czekoladowym i przykryj drugim blatem, dociśnij .
    Ciasto włóż do formy, w którym było pieczone
    Tężejący mus wyłóż na ciasto i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

ciasto warstwowe Dodane przez: Jolanta KG


Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: nadia180 nadia180

Ciasto z musem truskawkowym

Ciasto wymyślone na szybko ze składników, które akurat miałam w domu.

kategoria: Ciasta do kawy biszkopt kakaowy Desery biszkopty mus musy Ciasto opublikowany: 09.02.2014 | wyświetlono: 7524 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: zielony liść zielony liść

Ciasto z musem truskawkowym

Wyśmienite ciasto z delikatnym musem z truskawek i bitą śmietaną, bez pieczenia.

kategoria: Ciasta Desery mus musy opublikowany: 07.05.2014 | wyświetlono: 4378 Książki kucharskie: 15 | Polecenia: 0
Dodane przez: justynka2842

Ciasto z musem truskawkowym

Wyśmienita uczta dla smakoszy ceniących smak truskawek.

kategoria: Ciasta opublikowany: 16.06.2014 | wyświetlono: 4712 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 0
Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto z musem truskawkowym

Bardzo dobre na gorące dni :D

kategoria: Ciasta Desery mus musy opublikowany: 14.07.2015 | wyświetlono: 311 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE