Ciasto ucierane z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Masło utrzyj na pulchną masę
2. Oddziel żółtka od białka
3. Stale ucierając dodaj po jednym żółtku, cukier i wanilię
4. Ubij z białek pianę
5. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia
6. Do masy maślano-jajecznej dodaj po trochu mąki pszennej, mąki ziemniaczanej oraz piany do wyczerpania składników
7. W razie potrzeby dodaj odrobinę mleka ( ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany)
8. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do pieca nagrzanego do 180*C- piecz do suchego patyczka.
Krem czekoladowy:
1. Ugotuj i wystudź budyń
2. Masło utrzyj na pulchną masę
3. Stale ucierając dodaj do masy po jednym żółtku , cukier i wanilię
4. Rozmieszaj kakao z alkoholem
5. Do masy dodaj powoli budyń oraz kakao rozpuszczone w alkoholu
Mus truskawkowy:
1. Truskawki umyj i obierz
2. Obrane truskawki przełóż domiski, dodaj cukier i rozmiksuj – do ciasta wykorzystamy 1 litr musu
3. Szklankę musu rozmieszaj z żelatyną i podgrzewaj do całkowitego rozmieszania żelatyny
4. Mus z żelatyną połącz z pozostałym musem i dobrze rozmieszaj – odłóż do całkowitego wystudzenia
Upieczone ciasto przekrój ostrożnie na dwa blaty
Jeden blat posmaruj kremem czekoladowym i przykryj drugim blatem, dociśnij .
Ciasto włóż do formy, w którym było pieczone
Tężejący mus wyłóż na ciasto i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia
Komentarze