Ciasto Toffi

4.5 (178 ocen)

  • 45 min

Ciasto jest przepyszne i doskonale prezentuje się na rodzinnych spotkaniach.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -500 g mąki
    -100 g cukru pudru
    -150 g miodu płynnego
    -2 duże jajka
    -1 opakowanie cukru waniliowego
    -125 g masła/margaryny
    -1 łyżeczka sody

    Krem:
    -500 ml śmietanki 30%
    - 15 g żelatyny

    Na wierzch:
    -masa krówkowa
    -200 g orzeszków ziemnych
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie części.
    Następnie rozwałkowujemy każdą z nich i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25cm x 35cm.
    Każdy placek pieczemy 15 minut w temperaturze 180C.
    Po upieczeniu zostawiamy placki do wystygnięcia.
    Przygotowujemy krem. Śmietankę (schłodzoną) ubijamy i na koniec dodajemy do niej żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzątku.
    Obydwa placki przekładamy kremem.
    Na wierzchu rozsmarowujemy masę krówkową i posypujemy posiekanymi orzeszkami.

Porady

Gotową masę krówkową przed otwarciem warto potrzymać kilkanaście minut w gorącej wodzie. Znacznie łatwiej będzie ją rozsmarować na cieście.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować