Ciasto Stefania

4.47 (188 ocen)

  • 20 min

Łatwe do zrobienia, szybkie a przy tym bardzo smaczne ciasto. Polecam!

  • 20 min

Składniki:

  • -litr mleka
    -kostka masła lub margaryny
    -szklanka cukru
    -2 łyżki kakao
    -czubata szklanka kaszy manny

    polewa czekoladowa:
    -2/3 margaryny
    -2 łyżki wody
    -2-3 łyżki kakao
    -8 łyżek cukru

    dodatkowo:
    -duża paczka herbatników
    -bakalie: orzechy i posiekane orzechy włoskie
Wystaw ocenę:

4.47 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto stefania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Herbatniki należy lekko docisnąć. 1. Mleko zagotować z masłem (lub margaryną) i cukrem. Do gotującej masy wsypywać powoli kaszę manną ciągle mieszając. Gdy zacznie gęstnieć dodać kakao i energicznie wymieszać aby nie powstały grudki. Dodać bakalie.

    Herbatniki ułożyć w prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenie. Gorącą masę wylać na herbatniki, przykryć drugą warstwą herbatników i lekko ucisnąć. Wstawić na 2 godziny do lodówki.

    Polewa: Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotować, mieszając. Zdjąć z ognia i poczekać aż masa zacznie gęstnieć. Gęstniejącą polewą polać ciasto.

Porady

Można posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub migdałami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować