Ryba w sosie śmietanowo - ziołowym

4.49 (191 ocen)

  • 60 min

Pyszna rybka na piątkowy obiad i nie tylko.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 kg filetów rybnych bez ości (może być mintaj, panga, sola)
    - 400 g śmietany 18%
    - 2 czubate łyżki mąki + mąka do obtaczenia ryby
    - serek topiony z ziołami (np. Hochland)
    - przyprawa cytrynowa do ryby
    - sól i pieprz
    - zioła prowansalskie
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Ryba w sosie śmietanowo - ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę rozmrażamy, oprószamy przyprawą do ryby, solą i pieprzem, zostawiamy na 10 minut, po czym obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor.
    Przygotowujemy sos: około 0,5 litra wody zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy około 200 ml wody po czym wszystko dodajemy do wrzatku i gotujemy ok. 3 minuty uważając żeby sos się nie przypalił. Wkruszamy serek topiony, doprawiamy sos, dodajemy zioła prowansalskie. Gotujemy do momentu rozpuszczenia serka, zalewamy rybę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować