1.Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować ze szklanką cukru, olejem i 3 łyżkami ciepłej (nie gorącej [przegotowanej]) wody. Gdy masa będziUbić sztywną pianę z białek i dodać do utartej masy.e utarta dodać szklanke mąki, proszek do pieczenia, kakao. Jeszcze chwile ucierać. Następnie ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i posmarowaną blache. Piec ok. 35 min
2.Zaparzyć kawę (szklanka ok. 250ml)
3.KREM: Szklankę mleka zagotować z połową szklanki cukru. Pół szklanki mleka rozmieszać z 4 łyżkami mąki. Wlać na gotujące się mleko. Jeszcze chwile gotować mieszając. Ostudzić. Następnie zmiksowac z margaryną (pozostawić 2 łyżki) i 4 łyżkami wody.
4.Wiórki wysypać na patelnie. Dodać 2 łyżki margaryny i pół szklanki cukru.Mieszać je aby się nei przypaliły a zarumieniły. po jakiś 5 min ( gdy będą już się rumienić) wyłożyć na krem.
Komentarze