ciasto śmietanowe z kiwi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

słodycz bitej śmietany przełamuje kwaskowatość kiwi

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt
    4 jajka
    cztery kopiaste łyżki mąki
    szklanka cukru
    cukier wanilinowy
    łyżeczka proszku do pieczenia

    500 ml śmietany 36%
    łyżka cukru pudru
    2 zielone galaretki
    0,5 l wody

    6 owoców kiwi
    2 zielone galaretki
    0,5 l wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto śmietanowe z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    cztery białka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym,powoli dodajemy żółtka dalej ubijając,do gotowej masy powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia,najlepiej przez sitko ,delikatnie mieszamy,ręcznie,pieczemy 30 min w piekarniku nastawionym na 180 st.Po upieczeniu ,jeszcze gorące ciasto rzucam na podłogę razem z blachą oczywiście,z wysokości około 40-50 cm.Zapobiega to nierównemu opadaniu biszkopta.Wystudzone ciasto kroimy na dwie części.
    masa śmietanowa
    W 0,5 litra przegotowanej wody rozpuszczamy 2 zielone galaretki i odstawiamy do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.W tym czasie schłodzoną
    śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem,łączymy z gęstniejącą galaretką i wykładamy na jedną połowę ciasta,przykrywamy drugą połową,smarujemy resztą masy śmietanowej i odstawiamy do lodówki.
    Owoce kiwi obieramy ze skórki ,kroimy w plastry bądź w kostkę i na chwilę zalewamy wrzątkiem.Jeśli tego nie zrobimy,galaretka polana na kiwi nie zetnie się.W kolejnym 0,5 l przegotowanej wody rozpuszczamy 2 galaretki i tężejącymi zalewamy wyłożone na cieście owoce.Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.Smacznego

Porady

musimy pamiętać o zalaniu kiwi wrzątkiem,w przeciwnym wypadku nasza galaretka nigdy się nie zetnie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować