Ciasto śmietanowe z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
cztery białka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym,powoli dodajemy żółtka dalej ubijając,do gotowej masy powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia,najlepiej przez sitko ,delikatnie mieszamy,ręcznie,pieczemy 30 min w piekarniku nastawionym na 180 st.Po upieczeniu ,jeszcze gorące ciasto rzucam na podłogę razem z blachą oczywiście,z wysokości około 40-50 cm.Zapobiega to nierównemu opadaniu biszkopta.Wystudzone ciasto kroimy na dwie części.
masa śmietanowa
W 0,5 litra przegotowanej wody rozpuszczamy 2 zielone galaretki i odstawiamy do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.W tym czasie schłodzoną
śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem,łączymy z gęstniejącą galaretką i wykładamy na jedną połowę ciasta,przykrywamy drugą połową,smarujemy resztą masy śmietanowej i odstawiamy do lodówki.
Owoce kiwi obieramy ze skórki ,kroimy w plastry bądź w kostkę i na chwilę zalewamy wrzątkiem.Jeśli tego nie zrobimy,galaretka polana na kiwi nie zetnie się.W kolejnym 0,5 l przegotowanej wody rozpuszczamy 2 galaretki i tężejącymi zalewamy wyłożone na cieście owoce.Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.Smacznego
Porady
musimy pamiętać o zalaniu kiwi wrzątkiem,w przeciwnym wypadku nasza galaretka nigdy się nie zetnie
Komentarze