Ciasto czekoladowo-śmietanowe

5 (187 ocen)

Połączenie śmietany i czekolady ... nic dodać nic ująć.

Składniki:

  • Ciasto:
    5 żółtek
    3 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru
    1 margaryna

    Masa śmietanowa:
    3 śmietany 18% (duże kubki po 400 ml)
    2 budynie czekoladowe
    1 tabliczka czekolady
    1 cukier waniliowy
    5 białek
    1/2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto czekoladowo-śmietanowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na ok. 30 min.

    Mas śmietanowa:
    Do miski przełożyć śmietanę, budynie, cukier zwykły, cukier waniliowy i startą na drobnej tarce czekoladę. Wszystko razem zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy śnietanowej. Delikatnie wymieszać.
    Ciasto podzielić na dwie części. Jedną częścią ciasta wyłożyć dno prostokątnej blaszki (ok. 35x24) wyłożonej papierem do pieczenia. Na to wylać masę śmietanową a na masę zetrzeć na grubej tarce drugą część ciasta.
    Piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować