Ciasto salceson z dynią znakomicie nawilżyła ciasto, wprawdzie nie nadaje smaku i aromatu, ale tę rolę doskonale spełniają dodane bakalie. Ciasto przygotowuję się szybko i zawsze się udaję. Zamiast dyni oczywiście można dodać jabłka.
Ciasto salceson z dynią piżmową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dusimy ok 8-10 minut na patelni z odrobiną wody. Dyni nie możemy rozgotować, musi się stać tylko lekko miękka. Odcedzamy z niewielkiej ilości soku jaki powstanie i odstawiamy do przestudzenia.
Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 15 minut, potem odcedzamy.
Białka ubijamy mikserem na sztywno powoli dodając cukier, a na samym końcu żółtka. Odstawiamy mikser. Dodajemy powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i olej, cały czas bardzo delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy dynię, rodzynki i orzechy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w 170 C przez 45 minut.
Ciasto możemy polać polewą czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem
Komentarze