Ciasto salceson z dynią piżmową

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Ciasto salceson z dynią znakomicie nawilżyła ciasto, wprawdzie nie nadaje smaku i aromatu, ale tę rolę doskonale spełniają dodane bakalie. Ciasto przygotowuję się szybko i zawsze się udaję. Zamiast dyni oczywiście można dodać jabłka.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na średnią blachę:
    4 jajka
    0,6 kg dyni piżmowej (masłowej)
    1 2/3 szklanki mąki pszennej
    1 1/2 szklanki miałkiego cukru
    3 łyżki oleju
    1 szklanka rodzynek
    3 łyżki kakao
    3 małe opakowania cukru waniliowego
    1 1/2 szklanka posiekanych orzechów włoskich
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto salceson z dynią piżmową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dusimy ok 8-10 minut na patelni z odrobiną wody. Dyni nie możemy rozgotować, musi się stać tylko lekko miękka. Odcedzamy z niewielkiej ilości soku jaki powstanie i odstawiamy do przestudzenia.


    Rodzynki zalewamy wrzątkiem na 15 minut, potem odcedzamy.


    Białka ubijamy mikserem na sztywno powoli dodając cukier, a na samym końcu żółtka. Odstawiamy mikser. Dodajemy powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i olej, cały czas bardzo delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy dynię, rodzynki i orzechy. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i pieczemy w 170 C przez 45 minut.
    Ciasto możemy polać polewą czekoladową lub tylko posypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować