Kakaowy biszkopt nasączony likierem truskawkowym to wszystko wykończone pysznym kwaskowym kremem z czarnej porzeczki-to ciasto jest naprawdę pyszne i dodatkowo proste w wykonaniu.
Składniki:
Składniki na blaszkę 25x25 cm
Na biszkopt:
4 małe jaja
5 łyżek mąki krupczatki
1 budyń czekoladowy
1 łyżka kakao
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
Na krem
300 ml domowego syropu z czarnej porzeczki
2 budynie waniliowe bez cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżki cukru pudru
3 łyżki czarnej porzeczki z syropu
50 ml likieru truskawkowego
300 g masła 82%
Ponad to:
100 g gotowej polewy z czekolady mlecznej
150 ml likieru truskawkowego
wiórki z gorzkiej i białej czekolady
Ciasto porzeczkowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Proszek do pieczenia, budyń, kakao i mąkę wymieszać. Białka oddzielić od żółtek.
2.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodać cukier i cukier waniliowy, następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo po jednym żółtku. Mieszankę kakaowo-mączna delikatnie, za pomocą szpatułki wmieszać w pianę.
3.Piec w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce przez 30 min w 180 st, do tzw. suchego patyczka.
4.Do syropu z porzeczek dolać 200 ml wody, odlać z tego pół szklanki, resztę zagotować. Budyń, mąkę i cukier rozpuścić w zimnym płynie, a następnie ugotować budynie. Przygotowany budyń przykryć folią spożwczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia
5.Masło ubić na puch, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu nadal miksując. Na samym końcu dodać likier i porzeczki i na niskich obrotach miksera wymieszać.
6.Biszkopt nasączyć pozostałym likierem. Na ciasto wyłożyć krem, polać polewą i posypać płatkami czekoladowymi. Odstawić do lodówki na 1 godzinę Smacznego!
Komentarze