Ciasto popapraniec z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę i dodawać cukier. Dalej miksując dodawać po 1 żółtku. Dodać olej i olejek zapachowy. Odłożyć mikser i teraz delikatnie łyżką wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej wmieszać wiórki, do drugiej mak, a do trzeciej kakao. Ciasto wyłożyć na przemian do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wymieszać delikatnie widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 30min.
2.Przygotować budyń i ostudzić. Masło utrzeć na gładką masę i dodawać po łyżce zimnego budyniu.
3.Upieczone ciasto wystudzić, przekroić. Dół delikatnie nasączyć, posmarować połową słoika dżemu, na to połowa masy i przykryć ciastem. Delikatnie nasączyć i wyłożyć resztę masy. Schłodzić trochę w lodówce.
4.2 galaretki rozpuścić w 900ml wrzątku, schłodzić.
5.Wyjąć ciasto z lodówki, na masę wyłożyć resztę dżemu i tężejącą galaretkę. Schłodzić w lodówce.
Komentarze