Ciasto, które nie jest za słodkie. Nie ma w nim mąki, jest za to manna. O sprężystym spodzie, z chmurką bitej śmietany, z soczystymi cząstkami pomarańczy. Ciasto w kolorze lata.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
CIASTO::
- pomarańcze (duże): 2 sztuki
- jajka: 6 sztuk
- cukier puder: 150 gramów
- kasza manna (błyskawiczna): 200 gramów
- proszek do pieczenia (czubata): 1 łyżeczka
DODATKOWO::
- masło (do wysmarowania formy): 1 łyżeczka
- kaszka manna (do wysypania formy): 2 łyżki
WYKOŃCZENIE CIASTA::
- śmietana kremówka 36%: 330 gramów
- cukier puder (czubata): 1 łyżeczka
- pomarańcze (słodkie): 2 sztuki
Ciasto pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańcze umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować 2,5 godziny. Po tym czasie odlać wodę i przestudzić owoce. Pomarańcze pokroić w ósemki, wyjąć pestki, włożyć do misy i zblendować na pulpę.
2.Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać kaszą manną.
3.Jajka ubić na puch. Ubijając dodawać po łyżeczce cukru pudru.
4.Kaszę mannę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Obroty miksera ustawić na najniższe i wsypywać po łyżce manny z proszkiem. Powstałą masę przełożyć do misy z pulpą pomarańczową. dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
5.Masę przełożyć do tortownicy.
6.Ciasto piec w temp. 200st. przez 35-40 minut.* Wystudzić w formie. Po ostudzeniu ostrym nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy.
7.Pomarańcze sparzyć. Z jednej zetrzeć skórkę. Podzielić je na ósemki, ostrym nożem oddzielić miąższ (wyjąć pestki) i pokroić na mniejsze kawałki.
8.Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając czubatą łyżeczkę cukru pudru.
9.Ubitą kremówkę przełożyć na ciasto, na niej ułożyć cząstki pomarańczy i posypać startą skórką pomarańczową.
10.* Ciasto w trakcie pieczenia opada, jednak nie należy się tym przejmować.
11.** Ciasto nie jest słodkie. Jeżeli ktoś woli ciasta bardziej słodkie, powinien dodać więcej cukru pudru.
Komentarze