Ciasto pomarańczowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto, które nie jest za słodkie. Nie ma w nim mąki, jest za to manna. O sprężystym spodzie, z chmurką bitej śmietany, z soczystymi cząstkami pomarańczy. Ciasto w kolorze lata.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - pomarańcze (duże): 2 sztuki
    - jajka: 6 sztuk
    - cukier puder: 150 gramów
    - kasza manna (błyskawiczna): 200 gramów
    - proszek do pieczenia (czubata): 1 łyżeczka
    DODATKOWO::
    - masło (do wysmarowania formy): 1 łyżeczka
    - kaszka manna (do wysypania formy): 2 łyżki
    WYKOŃCZENIE CIASTA::
    - śmietana kremówka 36%: 330 gramów
    - cukier puder (czubata): 1 łyżeczka
    - pomarańcze (słodkie): 2 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto pomarańczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto pomarańczow 1. Pomarańcze umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować 2,5 godziny. Po tym czasie odlać wodę i przestudzić owoce. Pomarańcze pokroić w ósemki, wyjąć pestki, włożyć do misy i zblendować na pulpę.
  • 2. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać kaszą manną.
  • 3. Jajka ubić na puch. Ubijając dodawać po łyżeczce cukru pudru.
  • 4. Kaszę mannę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Obroty miksera ustawić na najniższe i wsypywać po łyżce manny z proszkiem. Powstałą masę przełożyć do misy z pulpą pomarańczową. dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
  • 5. Masę przełożyć do tortownicy.
  • 6. Ciasto piec w temp. 200st. przez 35-40 minut.* Wystudzić w formie. Po ostudzeniu ostrym nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy.
  • 7. Pomarańcze sparzyć. Z jednej zetrzeć skórkę. Podzielić je na ósemki, ostrym nożem oddzielić miąższ (wyjąć pestki) i pokroić na mniejsze kawałki.
  • 8. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając czubatą łyżeczkę cukru pudru.
  • Ciasto pomarańczowe 9. Ubitą kremówkę przełożyć na ciasto, na niej ułożyć cząstki pomarańczy i posypać startą skórką pomarańczową.
  • 10. * Ciasto w trakcie pieczenia opada, jednak nie należy się tym przejmować.
  • 11. ** Ciasto nie jest słodkie. Jeżeli ktoś woli ciasta bardziej słodkie, powinien dodać więcej cukru pudru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować