Ciasto POKUSA

0 (0 ocen)

Kiedyś w cukierni kupiłam ciasto, którego później nigdzie już nie mogłam znaleźć. Ciągle chodził za mną ten smak, dlatego postanowiłam sama zrobić to ciasto. Może nie jest idealne ale jest przepyszne i kusi.

Składniki:


  • Biszkopt
    jaja - 5 szt.
    cukier - 1/2 szkl.
    mąka - 3/4 szkl.
    kakao - 3 łyżki
    proszek - do pieczenia 1 łyżka
    ocet - 1 łyżeczka

    Poncz:
    kawa rozpuszczalna - 1 łyżka
    rum - 4 łyżki
    woda ciepła - 4 łyżki
    cukier - 1 łyżeczka

    Masa czekoladowa- mus:
    czekolada gorzka 100 gram
    czekolada mleczna 100 gram
    żółtka 3 szt.
    białka 3 szt.
    cukier puder 3 łyżki
    woda 3 łyżki
    masło 3 łyżki
    śmietana kremówka 100 ml.
    żelatyna 2 łyżeczki
    woda ciepła 2 łyżki

    Wierzch ciasta:
    śmietana kremówka 150 ml.
    fix do śmietany - 1 opakowanie
    kakao do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmiksować. Dodać ocet. Wymieszać. Wylać na tortownicę o średnicy 24 cm., wyłożona pergaminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 25-30 min. Wyciągnąć do ostygnięcia następnie przekroić na 2 blaty.
  • 2. Masa czekoladowa- mus:
    Czekoladę, masło, wodę rozpuścić w kąpieli wodnej. . Mieszać aż powstanie lśniąca i gładka masa. Odstawić do ostygnięcia. Do masy czekoladowej dodać żółtka i wymieszać rózgą kuchenną.
    Potem ubić białka na sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder.
    Połowę piany z białek dodać do masy czekoladowe i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką.

    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać pozostałą pianę z białek i wszystko razem wymieszać.
    Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, odstawić do napęcznienia. Następnie lekko podgrzać do rozpuszczenia. Dodać do musu. Wymieszać.
  • 3. Poncz:
    Kawę, rum, cukier wymieszać w przegotowanej zimnej wodzie.
    Dolni blat nasączyć ponczem.
    Wyłożyć cały mus. Następnie przykryć drugim blatem czekoladowym, nasączonym ponczem.
    Śmietanę kremówkę ubić z fixem. Wyłożyć na ciasto. Posypać grubo kakao.
    Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować