Ciasto POKUSA

  • wyświetlono: 765 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Kiedyś w cukierni kupiłam ciasto, którego później nigdzie już nie mogłam znaleźć. Ciągle chodził za mną ten smak, dlatego postanowiłam sama zrobić to ciasto. Może nie jest idealne ale jest przepyszne i kusi.

20180711_125838

Składniki


Biszkopt
jaja - 5 szt.
cukier - 1/2 szkl.
mąka - 3/4 szkl.
kakao - 3 łyżki
proszek - do pieczenia 1 łyżka
ocet - 1 łyżeczka

Poncz:
kawa rozpuszczalna - 1 łyżka
rum - 4 łyżki
woda ciepła - 4 łyżki
cukier - 1 łyżeczka

Masa czekoladowa- mus:
czekolada gorzka 100 gram
czekolada mleczna 100 gram
żółtka 3 szt.
białka 3 szt.
cukier puder 3 łyżki
woda 3 łyżki
masło 3 łyżki
śmietana kremówka 100 ml.
żelatyna 2 łyżeczki
woda ciepła 2 łyżki

Wierzch ciasta:
śmietana kremówka 150 ml.
fix do śmietany - 1 opakowanie
kakao do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto POKUSA

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać stopniowo cukier. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmiksować. Dodać ocet. Wymieszać. Wylać na tortownicę o średnicy 24 cm., wyłożona pergaminem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 25-30 min. Wyciągnąć do ostygnięcia następnie przekroić na 2 blaty.
  • 2. Masa czekoladowa- mus:
    Czekoladę, masło, wodę rozpuścić w kąpieli wodnej. . Mieszać aż powstanie lśniąca i gładka masa. Odstawić do ostygnięcia. Do masy czekoladowej dodać żółtka i wymieszać rózgą kuchenną.
    Potem ubić białka na sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder.
    Połowę piany z białek dodać do masy czekoladowe i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką.

    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać pozostałą pianę z białek i wszystko razem wymieszać.
    Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, odstawić do napęcznienia. Następnie lekko podgrzać do rozpuszczenia. Dodać do musu. Wymieszać.
  • 3. Poncz:
    Kawę, rum, cukier wymieszać w przegotowanej zimnej wodzie.
    Dolni blat nasączyć ponczem.
    Wyłożyć cały mus. Następnie przykryć drugim blatem czekoladowym, nasączonym ponczem.
    Śmietanę kremówkę ubić z fixem. Wyłożyć na ciasto. Posypać grubo kakao.
    Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylarumCiastobiszkoptczekoladabita śmietanaDeserjajakawakakaomusmus czekoladowyśmietana kremówkaponczczekoladowe ciastopokusa

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto gruszkowa pokusa

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto gruszkowa pokusa

Rozpływa się w ustach, przepadają...

Ciasto czereśniowa pokusa

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto czereśniowa pokusa

Moja rodzina się nim zachwyca.

Morelowa pokusa

Dodane przez: adela7

Ciasto morelowa pokusa

Delikatne pyszne ciacho

Ciasto jeżynowa pokusa

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto Jeżynowa pokusa

Leciutki deser i to bez pieczenia!

Ciasto na zimno

Dodane przez: sylch

Ciasto na zimno bananowa pokusa

Mocno bananowe idealne na ciepłe...

Pszne ciasto truskawkowe

Dodane przez: agakr

CIASTO Truskawkowa Pokusa

Pyszne ciasto na każdą okazje jest...