Ciasto porzeczkowa pokusa

  • wyświetlono: 3199 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Ciekawe ciasto na bazie białego sera oraz musu porzeczkowego. Orzeźwiający smak, biszkopt z nutą kawy, migdałów, chrupiące czekoladowe wafelki - całość idealnie pasuje do małej czarnej w letnie, gorące dni.

Ewelina Marcin
  • 180min

Składniki

Biszkopt:

2 jajka
1/2 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao

Masa serowo- porzeczkowa ze startą czekoladą

500g białego sera w wiaderku
500ml śmietany 36%
5 łyżek żelatyny
10 łyżek mleka
1/2 szklanki cukru pudru
250g świeżych czerwonych porzeczek
1 galaretka poziomkowa
1/2 szklanka wrzątku
80g mlecznej czekolady

Mus porzeczkowy:

250g świeżych czerwonych porzeczek
1 galaretka truskawkowa
1 szklanka wrzątku
2 łyżki cukru

Poncz:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki wrzątku
40ml likieru amaretto

Dodatkowo na dekorację:

250ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
1 śmietan-fix
420g rurek czekoladowych
czerwone perełki dekoracyjne

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto porzeczkowa pokusa

  • image-04oq8is1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając na sztywno dodać żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie wymieszać szpatułką. Wlać do okrągłej formy
    o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut.
  • image-1xpl0is2. Masa serowo-porzeczkowa ze startą czekoladą:
    Porzeczki zblendować blenderem, dodać rozpuszczoną galaretkę, zagotować (nie gotować), wystudzić.
    Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić drobno nożem. Ser zmiksować z cukrem pudrem, dodać ubitą na sztywno śmietanę oraz żelatynę (namoczoną w połowie mleka a następnie rozrobioną w reszcie podgrzanego mleka). Masę serową podzielić na dwie części. Do jednej
    dodać porzeczki wymieszane z galaretką a do drugiej startą czekoladę, masy dokładnie wymieszać.
  • image-27bp62h3. Mus porzeczkowy:
    Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Porzeczki zblendować blenderem, dodać rozpuszczoną galaretkę i zagotować (nie gotować), pozostawić do lekkiego stężenia.
  • 4. Poncz:
    Kawę rozpuścić we wrzątku, ostudzić i wymieszać z likierem amaretto.
  • 5. Biszkopt przełożyć do okrągłej formy, nasączyć ponczem a cały obwód formy obłożyć rurkami z czekolady. Następnie wylać białą masę serową
    z czekoladą, wstawić do lodówki na 20-30 minut. Po tym czasie wyłożyć masę serową połączoną z porzeczkami i ponownie wstawić do lodówki
    na 20-30 minut. Na wierzch wylać tężejący mus porzeczkowy.
  • image-0pw4v6m6. Dekoracja:
    Śmietanę ubić na sztywno z śmietan-fix i cukrem pudrem. Ciasto udekorować bitą śmietaną i perełkami cukrowymi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaDeserna urodzinyna imprezędla gościprzepis_miesiąca1000porzeczkowy torciklciasto porzeczkoweporzeczkowe z seremserniczek porzeczkowy

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto śmietankowo porzeczkowe

Dodane przez: alaaa

Ciasto śmietankowo-porzeczkowe

W tym cieście znajdziecie kilka...

Ciasto porzeczkowe

Dodane przez: stenia_k

Ciasto porzeczkowe

Odświeżające ciasto,idealne na...

ciasto porzeczkowe

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto porzeczkowe

Ciasto z porzeczkami, mandarynkami...

Malinowa pokusa

Dodane przez: juleczka202

Ciasto malinowa pokusa

Świetny pomysł na wykorzystanie...

Ciasto porzeczkowe

Dodane przez: Beata07

Ciasto porzeczkowe

Kruche ciasto z porzeczakmi

Ciasto porzeczkowe

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto porzeczkowe

Gdy dzieci chcą coś słodkiego,...