Ciasto podwójnie Bananowy Kubuś

4.48 (159 ocen)

  • 30 min

Uwielbiane przez dzieci ciasto z sokiem owocowym i zmiksowanymi bananami ukrytymi w delikatniej śmietanowej piance. Dorośli równie chętnie sięgali po swoje porcje.

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Masa Kubusiowa:
    1 lir soku bananowego
    4 budynie śmietankowe

    Krem śmietanowo – bananowy:
    330ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    2 banany
    1,5 łyżeczki żelatyny
    1/3 szklanki wrzącej wody
Wystaw ocenę:

4.48 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto podwójnie bananowy kubuś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy.
  • 2. Masa Kubusiowa: Z soku odlać połowę szklanki, dolać do pełna wody i rozmieszać w tym budynie. Pozostały sok zagotować, gdy zawrze wlać budynie i gotować aż masa wyraźnie zgęstnieje. Gorącą przelać na biszkopt, wystudzić.
  • 3. Krem śmietanowo – bananowy: Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukier oraz pokrojone banany. Zmiksować do powstania gładkiej konsystencji. Na koniec wlać chłodną żelatynę, dokładnie wymieszać. Przełożyć na zimny sok. Wierzch polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować