Bananowy kubuś z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier. Miksować aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem przez ok.20 - 30 min w 180 stopniach. Gdy ciasto się upiecze to jego boki będą lekko odchodzić od formy.
2.Masa Kubusiowa: Z soku odlać połowę szklanki, dolać do pełna wody i rozmieszać w tym budynie. Pozostały sok zagotować, gdy zawrze wlać budynie i gotować aż masa wyraźnie zgęstnieje. Gorącą przelać na biszkopt, wystudzić. Ułożyć delicje.
3.Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wrzątku. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec miksując na wolniejszych obrotach dodać chłodną galaretkę. Krótko zmiksować. Przełożyć na delicje. Dowolnie udekorować.
Komentarze