Ciasto Kubuś

  • wyświetlono: 4762 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Ciasto, które na będzie częstym gościem na moim stole. Niewiele osób potrafiło ocenić co jest w środku i z czym jest budyń.

quchniakaroli
  • 120min

Składniki

Składniki na biszkopt:

3 jajka
3/4 szkl cukru
1,5 łyżeczki octu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szkl mąki pszennej
1/3 szkl mąki ziemniaczanej


Na masę kubusiową:

1 litr soku marchewkowo-brzoskwiniowego typu Kubuś
3 budynie waniliowe bez cukru
5 łyżek cukru
200g miękkiego masła


Na masę śmietanową:

500ml śmietanki 30%
500g serka homogenizowanego waniliowego
4 łyżki cukru pudru
1 galaretka pomarańczowa

Dodatkowo:

2 galaretki pomarańczowe
100 g skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Kubuś

  • 1. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i ocet a następnie po jednym żółtku. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Dużą wysoką blaszkę (24x36) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 25 minut w temp 180 stopni. Studzimy.

    Odlewamy ok. 1/2 szk soku i mieszamy ją z budyniami i cukrem.. Resztę zagotowujemy. Do gotującego się soku wlewamy rozrobione proszki budyniowe i stale mieszając gotujemy jak tradycyjny budyń.. Ugotowany budyń zdejmujemy z ognia i przykrywamy folią. Studzimy.
    Masło dokładnie ucieramy, następnie nie przerywając miksowania dodajemy partiami budyń. Ucieramy. Wykładamy na wystudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki celem stężenia.

    Galaretkę rozpuszczamy w 150ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i dalej miksujemy. Następnie dodajemy partiami serek a pod koniec wystudzona galaretkę. Dokładnie miksujemy. Masę śmietanową wykładamy na dokładnie wystudzoną masę kubusiową i wyrównujemy. Odstawiamy do stężenia. Na wierzch ciasta wykładamy skórkę pomarańczową i wylewamy tężejące galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 700ml wrzątku. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Porady

Do przygotowania ciasta potrzebna jest wysoka blacha, jeżeli takiej nie mamy możemy nadbudować blachę, "murem" z foli aluminiowej dość grubo złożonej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciastaciasto budynioweciasto kubuściasto na soczku kubusiu

Komentarze

Podobne przepisy

CIASTO KUKUŁKA

Dodane przez: dileus

CIASTO KUKUŁKA

BARDZO DOBRE CIASTO Z DODATKIEM...

ciasto KUKUŁKA

Dodane przez: AgnieszkaSad

Ciasto KUKUŁKA

Przepyszne ciasto dla łasuchów.

Ciasto Kukułka

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto Kukułka

Bardzo dobre ciasto o smaku cukierków


Ciasto"kukułka"

Dodane przez: Martyna1991

Ciasto "kukułka"

Kakaowy biszkopt przełożony delikatnie...

image-0giovjl

Dodane przez: agnieszka1990

Ciasto Kubuś

moja wersja ciasta znanego jako...

Ciasto Kubuś

Dodane przez: blog_magicznezyciemarty

Ciasto Kubuś

To był mój pierwszy raz i mimo,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE