Ciasto Kubuś

4.5 (184 ocen)

  • 3 godz.

Łatwe i dietetyczne ciasto. Bardzo orzeźwiające.

  • 3 godz.

Składniki:

  • biszkopt:

    4 jajka
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki oleju

    masa:

    1 duży sok Kubuś marchwiowo-jabłkowo-brzoskwiniowy
    1/2 kostki masła
    3 budynie waniliowe bez cukru
    3 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 galaretki brzoskwiniowe
    puszka brzoskwiń
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kubuś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy biszkopt:
    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę z proszkiem, na końcu olej. Lekko mieszamy.
    Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w temp. 170 stopni, na złoty kolor, ok. 20 minut. Wystudzony przekrawamy na 2 części.
  • 2. Masa:
    W 1 szklance soku rozpuszczamy budynie, resztę soku zagotowujemy z cukrem i masłem. Do gotującego się soku wlewamy budynie i zagotowujemy. Ciepłą masę wykładamy na ciasto, przykrywamy drugim. Gdy masa stężeje, układamy na wierzchu pokrojone brzoskwinie i zalewamy galaretką (2 galaretki rozpuszczone w 3 szklankach wrzątku).

Porady

Zamiast soku brzoskwiniowego możemy użyć jabłko-marchew-banan i na górze ułożyć banany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Brzoskwinie Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować