1.Najpierw przygotowujemy biszkopt:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę z proszkiem, na końcu olej. Lekko mieszamy.
Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w temp. 170 stopni, na złoty kolor, ok. 20 minut. Wystudzony przekrawamy na 2 części.
2.Masa:
W 1 szklance soku rozpuszczamy budynie, resztę soku zagotowujemy z cukrem i masłem. Do gotującego się soku wlewamy budynie i zagotowujemy. Ciepłą masę wykładamy na ciasto, przykrywamy drugim. Gdy masa stężeje, układamy na wierzchu pokrojone brzoskwinie i zalewamy galaretką (2 galaretki rozpuszczone w 3 szklankach wrzątku).
Porady
Zamiast soku brzoskwiniowego możemy użyć jabłko-marchew-banan i na górze ułożyć banany.
Komentarze