Czy jedliście juz kiedyś ciasto o smaku pizzy? Jeśli nie to musicie tego koniecznie spróbować!
Szynka, szpinak, kolorowa papryka, pieczarki, ser żółty ... a to wszystko ukryte właśnie w tym cieście!
1 godz. 20 min
Dla 6 osób
Składniki:
CIASTO:
250 g mąki
4 jajka
100 ml mleka
70 g oleju
50 ml jogurtu
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
PONADTO:
100 g szpinaku
6 pieczarek
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
120 g szynki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka tymianku
sól
pieprz
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do wysmarowania
1.Cebulę obrać, pokroić drobniutko, usmażyć na oleju.
Pieczarki umyć pokroić w kosteczkę dodać do cebuli, przesmażyć razem.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, podsmażyć na maśle, dodać szpinak i razem krótko poddusić.
Papryki umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kosteczkę.
Szynkę pokroić drobno.
Białka ubić na sztywno, dodawać kolejno po żółtku, olej, mleko i jogurt.
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz pozostałe składniki dodać do masy.
Wszystko dokładnie i delikatnie wymieszać.
Keksówkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą.
Ciasto przełożyć do formy.
Piec około 60 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka.
Komentarze