Pizza - ciasto

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Najlepsze, oryginalne, tradycyjne ciasto na pizzę w stylu neapolitańskim z małą ilością drożdży i powolnym rozroście. Nie tak jak w polskich przepisach tyle drożdży co do ciasta na pączki.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Mąka typ550 +do podsypania 1600g
    Woda 1 litr
    Sól 50g
    Drożdże świeże 15g(oryginalnie 2g)
    Cukier 20g
    Olej 50 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pizza

Pizza - ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dodaję ciepłą wodę, cukier, drożdże i 2/3 mąki mieszam do połączenia odstawiam na 1 godzinę. Następnie dodaję resztę składników i wyrabiam ciasto ok 15 - 20 minut ma być miękkie i elastyczne. Odstawiam pod przykryciem na 1 godzinę. Dzielę ciasto na 4 części tworząc kule i nacieram lekko olejem aby ciasto nie obeschło i przykrywam folią, odstawiam na 6 - 8 godzin w temp pokojowej. Po tym czasie ciasto jest gotowe na pizzę. Temperatura pieczenia 250 stopni lub max około 10 minut.

Porady

Ciasto można włożyć do lodówki na 24 godziny lub do 5 dni. Przed użyciem należy ciasto wyjąć z lodówki 3-4 godziny wcześniej aby złapało temperaturę pokojową. 1g drożdży świeżych to kosteczka ok 1cm x1cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować