Ciasto piaskowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Całe jajka ubijamy bardzo dokładnie na puszystą pianę, dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy, ubijamy.
2.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, następnie stopniowo dodajemy do ubitych jajek, mieszamy na niskich obrotach. Na koniec wlewamy ekstrakt waniliowy i roztopione gorące masło.
3.Brytfankę na keks smarujemy masłem (koniecznie musi być długa, ew. dwie mniejsze) i wlewamy masę. Piekarnik rozgrzewamy do 160*C. W tej temperaturze ciasto pieczemy przez 30 minut na grzaniu góra/dół, następnie podkręcamy do 170*C i pieczemy w termoobiegu przez kolejne 20 minut.
4.Składniki na lukier mieszamy. Cukru pudru dodajemy stopniowo, jeżeli jest już biały i gęsty, polewamy nim gorące ciasto.
Komentarze