Ciasto piaskowe

5 (142 ocen)

  • 60 min

Najlepsze ciasto piaskowe ever!!! Smakuje jak sławny piaskowy wypiek z dancake :)

  • 60 min

Składniki:

  • 5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    20 dag roztopionego gorącego masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    Lukier
    sok z cytryny, pomarańczy i limonki
    cukier puder

Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto piaskowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jaja 1. Całe jajka ubijamy bardzo dokładnie na puszystą pianę, dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy, ubijamy.
  • 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, następnie stopniowo dodajemy do ubitych jajek, mieszamy na niskich obrotach. Na koniec wlewamy ekstrakt waniliowy i roztopione gorące masło.
  • 3. Brytfankę na keks smarujemy masłem (koniecznie musi być długa, ew. dwie mniejsze) i wlewamy masę. Piekarnik rozgrzewamy do 160*C. W tej temperaturze ciasto pieczemy przez 30 minut na grzaniu góra/dół, następnie podkręcamy do 170*C i pieczemy w termoobiegu przez kolejne 20 minut.
  • 4. Składniki na lukier mieszamy. Cukru pudru dodajemy stopniowo, jeżeli jest już biały i gęsty, polewamy nim gorące ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować