Ciasto nesquik – pyszne i megakakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek polecam zrobić bazę kremu czyli budyń.
Do garnka dajemy litr mleka, 2 budynie, kakao rozpuszczalne, cukier,mąkę i wszystko mieszamy-stawiamy na ogniu i mieszamy do zagotowania i zgęstnienia. Powstały budyń studzimy. Musi być w temp pokojowej.
Gdy budyń ostygnie (można go zrobić wieczorem poprzedniego dnia)
do miski dajemy masło w temp pokojowej i ucieramy na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy budyń i wszystko miksujemy na gładki krem.
Z kremu odkładamy kilka łyżek do osobnej miseczki.
CIASTO KAKAOWE
Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę.
Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao,olej i wodę i wszystko miksujemy na gładką masę. Masę przekładamy do blaszki i pieczemy około 20-25 min w temp 180 stopni. (oczywiście ciasto wsadzamy do nagrzanego piekarnika).
Upieczone ciasto studzimy i kroimy na 3 spody.
Następnie spody przekładamy kremem,
na ostatni spód dajemy odłożony krem.
Ciasto posypujemy czekoladowymi kulkami.
I gotowe, ciasto powinno postać kilka godzin w lodówce.
Porady
*jeśli chcemy by kulki były chrupiące, ciasto należy nimi posypać w dniu podania.
Komentarze