Ciasto Nesquik – pyszne i megakakaowe

4.99 (168 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo łatwe i pyszne ciasto z dodatkiem kulek czekoladowych i kakao rozpuszczalnego do picia. Wręcz rozpływa się w ustach

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI

    *przepis na blaszkę 25x25cm

    *szklanka to u mnie zawsze 250ml

    KAKAOWE CIASTO

    -6 jajek
    -3/4 szkl cukru
    -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    -1,5 szkl mąki pszennej tortowej
    -8 łyżek oleju
    -8 łyżek wody
    -2 łyżki kakao


    KREM

    -1 litr mleka
    -0,5 szkl cukru
    -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g
    -3 płaskie łyżki mąki pszennej
    -1/2-3/4 szkl kakao rozpuszczalnego typu Puchatek, Nesquik
    -200g masła lub margaryny w temp pokojowej

    DODATKOWO

    -ok 2 szklanki kulek czekoladowych typu Nesquik
Wystaw ocenę:

4.99 (168 ocen)

Ciasto nesquik – pyszne i megakakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek polecam zrobić bazę kremu czyli budyń.
    Do garnka dajemy litr mleka, 2 budynie, kakao rozpuszczalne, cukier,mąkę i wszystko mieszamy-stawiamy na ogniu i mieszamy do zagotowania i zgęstnienia. Powstały budyń studzimy. Musi być w temp pokojowej.
    Gdy budyń ostygnie (można go zrobić wieczorem poprzedniego dnia)
    do miski dajemy masło w temp pokojowej i ucieramy na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy budyń i wszystko miksujemy na gładki krem.
    Z kremu odkładamy kilka łyżek do osobnej miseczki.


    CIASTO KAKAOWE

    Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę.
    Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao,olej i wodę i wszystko miksujemy na gładką masę. Masę przekładamy do blaszki i pieczemy około 20-25 min w temp 180 stopni. (oczywiście ciasto wsadzamy do nagrzanego piekarnika).
    Upieczone ciasto studzimy i kroimy na 3 spody.

    Następnie spody przekładamy kremem,
    na ostatni spód dajemy odłożony krem.
    Ciasto posypujemy czekoladowymi kulkami.
    I gotowe, ciasto powinno postać kilka godzin w lodówce.

Porady

*jeśli chcemy by kulki były chrupiące, ciasto należy nimi posypać w dniu podania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować