Ciasto Nesquik

4.5 (199 ocen)

  • 20 min

Lekkie, pyszne, rozpływające się w ustach... Szkoda tylko że tak szybko znika.. :)

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 4 kruche blaty :

    300g mąki pszennej
    3 łyżki kakao Nesquik
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    150g masła
    2 jajka
    50g cukru pudru (ja cukier pominęłam)

    Biały biszkopt:

    4 białka
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju

    Krem:

    4 żółtka
    4 szklanki mleka
    1 budyń śmietankowy (bez cukru)
    4 łyżki kakao Nesquik
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    150 g masła
    4 łyżki cukru pudru (jeśli lubicie słodkie masy, możecie dodać więcej cukru)

    Polewa z białej czekolady:

    200g białej czekolady
    50g dobrej jakości masła
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Ciasto nesquik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:

    Blaty ciasta kruchego: Utrzeć masło z cukrem, dodając stopniowo całe jajka. Dodać pozostałe składniki, całość dobrze wyrobić (lub zmiksować). Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
    Po tym czasie wyjąć, ciasto i podzielić na 4 równe części. Każdą część ciasta rozwałkować bardzo cieniutko, dlatego trzeba podsypywać co jakiś czas sporą ilością mąki. Rozwałkowane ciasto ostrożnie przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wym. 30cm x 35 cm). Piec w 180 stopniach 10-15 minut. Należy upiec 4 takie blaty.

    Biały biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej. Całość delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni 15 min.

    Krem Nesquik: 3 szklanki mleka zagotować, w pozostałej szklance mleka rozpuść budyń, kakao, mąkę i żółtka. Wlać do gotującego się mleka, natychmiast obniżyć moc palnika i mieszać intensywnie do zagotowania. Pogotować chwilę - do zgęstnienia. Gotowy budyń odstawić do wystygnięcia.
    Następnie utrzeć masło z cukrem pudrem i stopniowo dodawać schłodzony budyń. (Jeśli uważacie, ze masa jest zbyt mało słodka możecie dodać więcej cukru). Gdyby masa była zbyt rzadka można dodać żelatynę (3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody)

    Składanie ciasta:
    ciasto - masa - ciasto - masa - biszkopt biały - masa - ciasto - masa - ciasto - krem - polewa


    Polewa: Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, całość wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Chłodną polewą polać górę ciasta
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować