Nesquik

4.5 (162 ocen)

Ciasto jest bardzo delikatne, nie za słodkie, kakaowe.

Składniki:

  • Przepis na blachę o wymiarach : 40 * 25 cm

    Składniki na 4 kruche blanty:
    600g mąki
    6 łyżek kakao Nesuik
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    300 g margaryny
    4 jajka
    70 g cukru pudru

    Biszkopt:
    6 białek
    6 łyżek mąki
    6 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki oleju

    Krem:
    6 żółtek
    1,5 l mleka
    1 duży budyń śmietankowy (bez cukru)
    6 łyżek kakao Nesquik
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    225 g margaryny
    7 łyżek cukru pudru

    Polewa:
    200 g białej czekolady
    50 g margaryny
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery Napoje

Nesquik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blanty:
    Utrzeć masło z cukrem, dodając stopniowo całe jajka. Dodać pozostałe składniki, całość dobrze wyrobić Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
    Po tym czasie wyjąć, ciasto i podzielić na 4 równe części. Każdą część ciasta rozwałkować bardzo cieniutko. Rozwałkowane ciasto ostrożnie przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
    Piec w 180 stopniach 10-15 minut. Należy upiec 4 takie blaty.
  • 2. Biszkopt:
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i olej. Całość delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni 15 min.
  • 3. Krem:
    4 szklanki mleka zagotować, w pozostałych 2 szklankach mleka rozpuść budyń, kakao, mąkę i żółtka. Wlać do gotującego się mleka, natychmiast obniżyć moc palnika i mieszać intensywnie do zagotowania. Pogotować chwilę - do zgęstnienia. Gotowy budyń odstawić do wystygnięcia.
    Następnie utrzeć masło z cukrem pudrem i stopniowo dodawać schłodzony budyń.
  • 4. Polewa:
    Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, całość wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Chłodną polewą polać górę ciasta.
  • 5. Składanie ciasta:
    ciasto - masa - ciasto - masa - biszkopt biały - masa - ciasto - masa - ciasto - krem - polewa

Porady

Gdyby masa była zbyt rzadka można dodać żelatynę (3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować