Ciasto na bułce tartej z owocami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Bardzo nietypowy przepis na ucierane ciasto z owocami. Nie ma w nim mąki a jedynie bułka tarta (w niej jest mąka ;)) Ciasto smakuje jak gdyby w nim były mielone orzechy włoskie. Wyrośnięte ale jednak z tych cięższych, nie zakalcowate. Użyłam przepołowionych czereśni ale można dodać inne niezbyt duże owoce lub je po prostu pokroić na mniejsze kawałki, np. maliny. Przepis wzięłam (delikatnie zmieniając - dodałam 1 jajko więcej) z książki "Ciasta domowe" Barbary Bytnerowiczowej. 

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 dużych jajek

    200 g miękkiego masła

    200 g cukru

    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    200 g bułki tartej

    200 g czereśni lub innych małych owoców
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami

Ciasto na bułce tartej z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę,
  • 2. W drugiej misce zmiksować żółtka, cukier, masło i proszek do pieczenia. Miksując naprzemiennie dodawać bułkę tartą i pianę z białek aż do wyczerpania składników. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, wyrównać.
  • 3. Czereśnie przekroić na połówki (jeśli użyjemy inne owoce lepiej pokroić je na mniejsze kawałki), ułożyć na wierzchu ciasta, lekko wcisnąć tak by pozostały na wierzchu.
  • 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec do suchego patyczka, ok. 45-50 minut. Po upieczeniu można wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka tarta Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować