Ciasto Melba ( bez pieczenia z alkoholem )

4.5 (202 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Melba to ciasto bez pieczenia, sernik na zimno przygotowany z własnego serka.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 26 cm lub formę 12 x 32 cm.

    mleko 3,2 % 1 litr
    śmietana 18 % 600 g ( Piątnica )
    jajka 6 dużych
    kakao 4 łyżeczki
    biszkopty 100 g
    masło 250 g
    cukier 2/3 szklanki
    wódka biała 100 ml
    owoce 300 g ( użyłam borówek, winogrona ) najlepsze będą truskawki
    galaretka truskawkowa 2
    woda wrząca 500 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto melba ( bez pieczenia z alkoholem ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ebma9h 1. Przygotowanie:

    W garnku z grubym dnem zagotowuję mleko. Śmietanę miksuję z całymi jajkami do połączenia składników, wlewam masę na gotujące się mleko i zmniejszam moc palnika. Na małej mocy palnika masę podgrzewam przez około 20-25 minut, często mieszając ( nie doprowadzać do wrzenia, powinna lekko pyrkać ). W czasie podgrzewania zacznie się wytrącać drobny serek, prawidłową strukturę obrazuje poniższa fotografia. Pozostawiam na 2-3 godziny do całkowitego wystudzenia serka, po upływie tego czasu przelewam na durszlak lub sito wyłożone gazą, odcedzam serek pozostawiając na 30 minut co jakiś czas delikatnie mieszając.
    Masło w temperaturze pokojowej miksuję z cukrem na puszystą, jasną masę. Cukier dodaję stopniowo po łyżce. Do maślanej masy po łyżce dodaję serek, mieszam za pomocą kopyści ( drewnianej pałki ). Alkohol dodaję na końcu, wlewam partiami każdorazowo mieszając. Masę serową dzielę na dwie równe części, do jednej dodaję kakao i dokładnie mieszam. Struktura tego sernika nie powinna być gładka, grudki serka muszą być wyczuwalne. Spód tortownicy lub blaszki wykładam biszkoptami, przekładam masę serową z dodatkiem kakao, a na nią jasną każdorazowo wyrównuję powierzchnię. Na wierzch układam umyte i osuszone owoce, pokrojone w plastry truskawki ułożone na zakładkę. Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie, odstawiam do wystudzenia. Sernik chłodzę w lodówce do godziny, po czym zalewam wierzch ciasta tężejącą galaretką. Melba najlepiej smakuje drugiego dnia, mocno schłodzona. Przechowywać w lodówce.
    Smacznego,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować