ciasto maślane z porzeczkami i kruszonką

4.46 (183 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Doskonałe ciasto na lato - puszyste, o delikatnym, niezbyt słodkim smaku, z odpowiednią ilością kwaskowych czerwonych porzeczek i rozpływającej się w ustach maślanej kruszonki. Sekretem udanego ciasta jest odpowiednio długie ucieranie masła z cukrem pudrem i jajkami.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
    200 g cukru pudru
    4 jajka (w temperaturze pokojowej)
    250 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    500 g czerwonej porzeczki

    100 g masła
    10 łyżek cukru
    1 szklanka mąki
Wystaw ocenę:

4.46 (183 ocen)

Ciasto maślane z porzeczkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę (na wysokich obrotach przez minimum 5 minut). Następnie wbijam po 1 jajku i po każdym miksuję przez 2-3 minuty. Dodaję przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszam na niskich obrotach do połączenia składników. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 21 x 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Posypuję umytymi i pozbawionymi gałązek porzeczkami. Na wierzchu równomiernie rozkładam kruszonkę (do roztopionego i ostudzonego masła wsypuję cukier i mąkę, mieszam). Całość wstawiam do gorącego piekarnika i piekę 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować