ciasto marchewkowe

5 (191 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wilgotne ciacho o pięknym kolorze z jeszcze bardziej ciekawą polewą :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    4 jaja
    1,5 szklanki cukru (optymalnie brązowy)
    2 ubite szklanki startej drobno marchwi
    175 gram stopionego, schłodzonego masła
    0,5 łyżeczki sody
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 płaskie łyżki cukru waniliowego
    4 płaskie łyżeczki cynamonu
    0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    polewa:
    100 gram topionego serka śmietankowego (takiego na słono, jak na kanapki)
    100 gram miękkiego masła
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    3 garście grubo posiekanych orzechów włoskich do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jaja ubić z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, marchew, cukier waniliowy, masło, cynamon, zmiksować na średnich obrotach do uzyskania jednolitej masy, wsypać orzechy, wymieszać łyżką.

    Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x30. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około 50 - 55 minut.
    Ciasto wyjąć z piekarnika ( po odczekaniu powiedzmy 30 minut przy uchylonych drzwiczkach) i lekko przestudzić.

    Masło i serek rozpuścić podgrzewając, jednak starać się nie dopuścić do zagotowania, następnie lekko schłodzić, dobrze utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, polać jeszcze ciepłe (lecz nie gorące) ciasto. Posypać orzechami włoskimi, schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Orzechy Kasza Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować