Ciasto marchewkowa bajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 24cm x24cm). Pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.
2.Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodajemy ocet oraz cukier. Następnie dodajemy mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu do masy wsypujemy mak. Delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
3.Masa budyniowa: Z mleka odlewamy 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszamy mąki. Masę wlewamy na gotujące się mleko. Mieszamy i gotujemy 2 minuty. Budyń odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Nadal ucierając dodajemy po łyżce ziemnego budyniu. Ucieramy. Masę wykładamy na jeden blat biszkoptu jasnego i wyrównujemy. Przykrywamy biszkoptem makowym.
4.Mus marchewkowy: Sok przelewamy do garnka i zagotowujemy. Do gorącego soku wsypujemy galaretki. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Gęstniejący mus wykładamy na biszkopt makowy i wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu jasnego.
5.Białą czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Polewą polewamy ciasto. Wierzch dekorujemy kolorowymi perełkami.
Komentarze