Ciasto "bajka" z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywna pianę i dodajemy pojedynczo pozostałe składniki. Ciasto wlewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy papier. Kroimy na pół. W między czasie galaretki rozpuszczamy osobno w szklance wody. Wlewamy na talerz i zostawiamy aby całkowicie stężały.
2.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę. Dokładnie miksujemy.
3.Galaretkę wyjmujemy z talerza i kroimy w kostkę.
4.Pokrojoną galaretkę dodajemy do 3/4 masy śmietanowej i delikatnie mieszamy. 1/4 masy zostawiamy na wierzch ciasta.
5.Na jeden blat ciasta wykładamy masę śmietanową, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem biszkopta.
6.Biszkopt smarujemy pozostałą masą śmietanową i rozkładamy maliny i polewamy dwoma tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 2,5 szklance wody. Chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Komentarze