Ciasto makowo - serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto wymieszać i zagnieść .Zrobic kulę zawinąć w folię i dać do lodówki na 40 min, Wyjąć z lodówki,i wyłożyc ciastem tortownicę ja miałam tortownicę o srednicy 26 cm. Na ciasto przełożyć mak.. Masa serowa - masło utrzec z cukrem i żółtkami, dodać ser wymieszać dodając ubitą pianę z białek ,jeszcze raz wymieszać aby wszystko się połaczyło, masę przelać na mak.Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 1 godzinę.
2. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto polewamy masą kajmakowa i dekorujemy wisieńkami. Ja masę makową miałam jeszcze ze świąt ,ale zazwyczj robię sama podaję przepis.; 1/2 maku, sparzyć ,zemleć 2 razy,utrzeć z 1 szkl cukru pudru,i 2 żółtkami, dodać kilka kropli aromatu waniliowego,i 2 łyżki bułki tarej.Następnie połączyć z ubitą pianą z białek.
Porady
Do sera można dodać bakalie .Miałam zrobić w mniejszej foremce wtedy maku by było grubiej i ciasto by było większe ale wyszło jak wyszło.;Najważniejsze że wszystkim smakowało;
Komentarze