Ciasto makowo - serowe

5 (1 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto kruche + mak + ser i jeszcze na górze masa kajmakowa to coś co lubię.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto - 1 i 1/2 szkl mąki, 1/2 kost masła, 1/2 szkl cukru pudru, 1 jajko.1 Puszka masy makowej ,Masa serowa - wiaderko zmielonego twarogu, 4 jajka, 1/2 kos masła 1 szkl cukru, masa kajmakowa
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto makowo - serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto wymieszać i zagnieść .Zrobic kulę zawinąć w folię i dać do lodówki na 40 min, Wyjąć z lodówki,i wyłożyc ciastem tortownicę ja miałam tortownicę o srednicy 26 cm. Na ciasto przełożyć mak.. Masa serowa - masło utrzec z cukrem i żółtkami, dodać ser wymieszać dodając ubitą pianę z białek ,jeszcze raz wymieszać aby wszystko się połaczyło, masę przelać na mak.Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 1 godzinę.
  • 2. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto polewamy masą kajmakowa i dekorujemy wisieńkami. Ja masę makową miałam jeszcze ze świąt ,ale zazwyczj robię sama podaję przepis.; 1/2 maku, sparzyć ,zemleć 2 razy,utrzeć z 1 szkl cukru pudru,i 2 żółtkami, dodać kilka kropli aromatu waniliowego,i 2 łyżki bułki tarej.Następnie połączyć z ubitą pianą z białek.

Porady

Do sera można dodać bakalie .Miałam zrobić w mniejszej foremce wtedy maku by było grubiej i ciasto by było większe ale wyszło jak wyszło.;Najważniejsze że wszystkim smakowało;

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować