Ciasto limonkowo-cytrynowe z masą śmietanową

  • wyświetlono: 208 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Orzeźwiające ciasto z masą śmietanową na zimno:)

ja
  • 10 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt:

6 sztk jajek
1 i 1/2 szkl mąki
1 szkl cukru
1łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietanowa:
500ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak. Masy śmietanowej Matcha & Limonka

Masa budyniowa:

2 żółtka
250ml mleka
100g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 kopiata łyżka skrobi lub mąki ziemniaczanej (20g)
250g masła

Polewa:

300 g cukru
200 g mleka skondensowanego słodzonego
150 ml wody
2 łyżki żelatyny + 125 ml wody
300 g białej czekolady
1 barwnik spożywczy z tubki (10 g)

Dodatkowo:
2 cytryny
400 g herbatników

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto limonkowo-cytrynowe z masą śmietanową

  • 1. Biszkopt:
    Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy.

    Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy przez sitko i dodajemy do ubitych jajek. Delikatnie mieszamy.

    Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną bułką tartą.Pieczemy 25 minut w 180C. pozostawiamy do ostygnięcia.

    Masa śmietanowa:
    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową.Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach.

    Masa budyniowa:
    Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minut), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.

    Polewa:
    W małym garnuszku rozpuszczamy w gorącej wodzie żelatynę i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie do dużego garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i mleko skondensowane. Mieszamy, aż cukier się rozpuści a masa zagotuje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy aż dokładnie połączy się z masą, wówczas dodajemy połamaną w kostkę czekoladę. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Na koniec wyciskamy z tubki cały barwnik. Mieszamy i gotowe.

    Na biszkopt wylewamy masę budyniową,przykrywamy herbatnikami,wylewamy masę śmietanową,przykrywamy herbatnikami,polewamy polewą i dekorujemy cytrynami.Smacznego:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

biszkoptmasa śmietanowamasa budyniowaciasto bez pieczeniaciasto z budyniemna zimnolimonkamatchaciasto na szybkoorzeźwiające ciastocytrynowe ciastociasto na imprezęciasto z cytrynąpomysł na ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto cytrynowo- śmietanowe

Dodane przez: bietka

Ciasto cytrynowo- śmietanowe

Idealne połączenie masy cytrynowej...

Jamajka - ciasto kakaowe z bananami i masą śmietanową

Dodane przez: AnetaSłużałek

Jamajka - ciasto kakaowe z bananami i masą...

Bardzo dobre, efektowne i w wbrew...

Ciasto kruche z masą jajeczno-cytrynową

Dodane przez: bietka

Ciasto kruche z masą jajeczno-cytrynową

Pyszne ciasto kruche przełożone...

CIASTO Z MASĄ TRUSKAWKOWĄ I CYTRYNOWĄ PIANKĄ - bez pieczenia!

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Ciasto z masą truskawkową i cytrynową pianką

Tym razem mamy dla Was przepyszne...

Ciasto Marlenka ( masa śmietanowo-krówkowa)

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Ciasto Marlenka (masa śmietanowo-krówkowa)

Ciasto Marlenka (masa śmietanowo-krówkowa)...

Ciasto szpinakowo - truskawkowe z kremem śmietankowym

Dodane przez: ankad21

Ciasto szpinakowo - truskawkowe z masą śmietanową

Delikatny krem, kusząca truskawką...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE