REKLAMA

Ciasto limonkowo-cytrynowe z masą śmietanową

wyświetlono: 267 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Orzeźwiające ciasto z masą śmietanową na zimno:)

opublikowany: 18.07.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 50 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:

    6 sztk jajek
    1 i 1/2 szkl mąki
    1 szkl cukru
    1łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:
    500ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
    1 opak. Masy śmietanowej Matcha & Limonka

    Masa budyniowa:

    2 żółtka
    250ml mleka
    100g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 kopiata łyżka skrobi lub mąki ziemniaczanej (20g)
    250g masła

    Polewa:

    300 g cukru
    200 g mleka skondensowanego słodzonego
    150 ml wody
    2 łyżki żelatyny + 125 ml wody
    300 g białej czekolady
    1 barwnik spożywczy z tubki (10 g)

    Dodatkowo:
    2 cytryny
    400 g herbatników
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy.

    Mąkę wraz z proszkiem przesiewamy przez sitko i dodajemy do ubitych jajek. Delikatnie mieszamy.

    Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypaną bułką tartą.Pieczemy 25 minut w 180C. pozostawiamy do ostygnięcia.

    Masa śmietanowa:
    Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową.Całość delikatnie wymieszaj na najmniejszych obrotach.

    Masa budyniowa:
    Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minut), aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z pieca i od razu przykryć folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. (W ten sposób na budyniu nie utworzy się kożuch). Pozostawić do ostygnięcia.Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.

    Polewa:
    W małym garnuszku rozpuszczamy w gorącej wodzie żelatynę i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie do dużego garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i mleko skondensowane. Mieszamy, aż cukier się rozpuści a masa zagotuje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy aż dokładnie połączy się z masą, wówczas dodajemy połamaną w kostkę czekoladę. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Na koniec wyciskamy z tubki cały barwnik. Mieszamy i gotowe.

    Na biszkopt wylewamy masę budyniową,przykrywamy herbatnikami,wylewamy masę śmietanową,przykrywamy herbatnikami,polewamy polewą i dekorujemy cytrynami.Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ziutula ziutula

ciasto limonkowo-cytrynowe

to ciasto jest słodko-kwaśne i szybko się zjada.................SMACZNEGO!!!

kategoria: Ciasta Desery Ciasto opublikowany: 11.04.2015 | wyświetlono: 295 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: dagita _Dagmara Wasinska

Ciasto cytrynowe z masą budyniową

Delikatne ciasto cytrynowe z masą budyniową i cytrynowym lukrem. Pycha!

kategoria: Ciasta do kawy ciasto cytrynowe cytrynowiec Desery Ciasto opublikowany: 25.02.2014 | wyświetlono: 6924 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: dorota w 20210724_164157

Ciasto cytrynowe z masą kisielową

Bardzo delikatne cytrynowe ciasto z cytrynowo- kisielową masą.

kategoria: Ciasta kremówka Desery biszkopty kisiele opublikowany: 23.01.2014 | wyświetlono: 9831 Książki kucharskie: 22 | Polecenia: 0
Dodane przez: bietka 15608573_10209994744458189_1327075467_o

Wafel z masą śmietanową i biszkoptami

Szybkie i smaczne ciasto bez pieczenia.

kategoria: Ciasta biszkopty opublikowany: 19.04.2021 | wyświetlono: 725 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE