Ciasto Pyszotek

5 (160 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nie bez powodu to ciasto przekładane tak nazwałam,lekkie,kremowe rozpływające się w ustach prawdziwa gratka dla podniebienia:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Foremka 25/35
    Ciasto ciemne:
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki
    1/2 szklanka maślanki
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki mocnej zaparzonej kawy
    1 jajko
    4 łyżki kakao
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku
    szczypta soli
    Beza makowo- kokosowa
    6 białek
    3/4 szklanki cukru pudru
    150 g wiórek kokosowych
    1 szklanka suchego maku
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem
    1 litr mleka
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    6 łyżek mąki ziemniaczanej(kopiate)
    3 łyżki mąki pszennej(kopiate)
    6 żółtek
    150 g masła
    150 g margaryny
    1 szklanka mleka w proszku
    4 łyżki kakao
    Polewa
    100 g masła
    3 łyżki kakao
    4 łyżki cukru
    1 łyżka śmietanki
    Dodatkowo
    150 ml ajerkoniaku
    1 paczka okrągłych biszkoptów(180 g)
    stokrotki z płatków
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Ciasto pyszotek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ciemne
    Wszystkie składniki suche mieszamy w misce,dodajemy mokre i całość miksujemy do połączenia składników.
    Wylewamy na natłuszczoną blaszkę i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 25 minut.
  • 2. Beza
    Białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo cukier puder,następnie wsypujemy mak,kokos i proszek do pieczenia,delikatnie mieszamy.
    Bezę wykładamy na natłuszczoną i wyłożoną papierem blaszkę.
    Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 20 minut.
  • 3. Krem
    Z mleka odlać 1/4,resztę mleka zagotować z cukrami,w odlanej części mleka roztrzepać obie mąki z żółtkami i wlać na gotujące mleko ,szybko mieszać,aby nie powstały grudki i masa zgęstniała,Przestudzić.
    Masło i margarynę utrzeć na gładko ,dodać przestudzony budyń i zmiksować.Masę podzielić dwie części do jednej dodać mleko w proszku ,a do drugiej kakao wymieszać mikserem.
    Polewa
    Wszystkie składniki polewy wkładamy do rondelka i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia ,odstawiamy.
    Przełożenie ciasta:ciasto ciemne-krem kakaowy-beza makowa-krem mleczny-biszkopty moczone w ajerkoniaku-polewa-stokrotki z płatków
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować