Ciasto kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 szklanki mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w nim kukułki.
2.W pozostałych 2 szklankach zimnego mleka rozrabiamy budyń i cukier, które następnie wlewamy do gotującego się mleka z rozpuszczonymi całkowicie cukierkami. Gotujemy masę do momentu aż zgęstnieje.
Ugotowany budyń przekładamy do miski, którą przykrywamy folią spożywczą, aby na budyniu nie zrobił się kożuch. Odstawiamy do wystygnięcia.
3.Masło ubijamy na puszystą masę dodając kakao, a następnie po 1 łyżce budyniu i miksujemy do chwili połączenia się składników.
Do miksowanej masy kukułkowej wlewamy stopniowo wiśniówkę.
4.Formę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. W formie układamy warstwami herbatniki i masę na przemian.
Ciasto wstawiamy do lodówki co najmniej na 10-12 godzin.
Komentarze