Ciasto kukułka

4.5 (197 ocen)

  • 12 godz.

Ciasto dla dorosłych o smaku cukierków kukułek

  • 12 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    (na formę 20x25cm)

    400 g cukierków kukułek
    4 opakowania herbatników typu Petit
    4 opakowania budyniu czekoladowego
    1 litr mleka
    250 g masła
    2 łyżki kakao
    2 łyżki cukru
    1/3 szklanki nalewki wiśniowej
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Cukierki

Ciasto kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1fh24pk 1. 2 szklanki mleka podgrzewamy i rozpuszczamy w nim kukułki.
  • image-16fhs6g 2. W pozostałych 2 szklankach zimnego mleka rozrabiamy budyń i cukier, które następnie wlewamy do gotującego się mleka z rozpuszczonymi całkowicie cukierkami. Gotujemy masę do momentu aż zgęstnieje.
    Ugotowany budyń przekładamy do miski, którą przykrywamy folią spożywczą, aby na budyniu nie zrobił się kożuch. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • image-0drb3xo 3. Masło ubijamy na puszystą masę dodając kakao, a następnie po 1 łyżce budyniu i miksujemy do chwili połączenia się składników.
    Do miksowanej masy kukułkowej wlewamy stopniowo wiśniówkę.
  • image-1qwtldm 4. Formę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. W formie układamy warstwami herbatniki i masę na przemian.
    Ciasto wstawiamy do lodówki co najmniej na 10-12 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

4.49 (170 ocen)

Ciasto kukułka

To może cię zainteresować