Ciasto kruche z dżemem kisielowym

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Doskonałe ciasto kruche do wykorzystania dżemów, które są rzadkie, po dodaniu kisielu dżem gęstnieje i jest pyszny w cieście kruchym.........SMACZNEGO!!!

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • palma 250 gram,
    cukier 1/2 szklanki,
    aromat rumowy 2 krople,
    jajko 1 sztuka "L",
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
    mąka tortowa 1 szklanka,
    mąka krupczatka 2 szklanki,
    dżem 500 gram,
    kisiel wiśniowy 1 opakowanie,
    cukier puder - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto kruche z dżemem kisielowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kruche z dżemem kisielowym 1. Zimny tłuszcz, mąkę pszenną z krupczatką, cukier, jajko, proszek do pieczenia, aromat rumowy posiekać siekaczką do ciasta kruchego lub nożem, zawinąć w folię i do zamrażalnika na 40 minut, po wyjęciu 3/4 ciasta na papierze do pieczenia rozwałkować na prostokąt, papier z ciastem włożyć do formy 25x25 cm, nakłuć widelcem po całości i podpiec 20 minut w 190C, grzanie góra/dół.

    Zreszty ciasta zrobić paski do wyłożenia na dżemie.
  • Ciasto kruche z dżemem kisielowym 2. Dżem kupny (mój domowy wieloowocowy rzadki) można rozmieszać z 1/2 szklanki wody i wymieszać z kisielem, wylać na podpieczone ciasto.
  • Ciasto kruche z dżemem kisielowym 3. Ułożyć paski po skosie i piec dalej 40 minut w 180C, grzanie góra/dół.
  • Ciasto kruche z dżemem kisielowym 4. W formie ciasto dobrze wystudzić, aby dżem stężał, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować