Doskonałe ciasto kruche do wykorzystania dżemów, które są rzadkie, po dodaniu kisielu dżem gęstnieje i jest pyszny w cieście kruchym.........SMACZNEGO!!!
Ciasto kruche z dżemem kisielowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zimny tłuszcz, mąkę pszenną z krupczatką, cukier, jajko, proszek do pieczenia, aromat rumowy posiekać siekaczką do ciasta kruchego lub nożem, zawinąć w folię i do zamrażalnika na 40 minut, po wyjęciu 3/4 ciasta na papierze do pieczenia rozwałkować na prostokąt, papier z ciastem włożyć do formy 25x25 cm, nakłuć widelcem po całości i podpiec 20 minut w 190C, grzanie góra/dół.
Zreszty ciasta zrobić paski do wyłożenia na dżemie.
2.Dżem kupny (mój domowy wieloowocowy rzadki) można rozmieszać z 1/2 szklanki wody i wymieszać z kisielem, wylać na podpieczone ciasto.
3.Ułożyć paski po skosie i piec dalej 40 minut w 180C, grzanie góra/dół.
4.W formie ciasto dobrze wystudzić, aby dżem stężał, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Komentarze