Ciasto kruche - baza

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruche ciasto stawiące bazę do szarlotki, sernika, wielu innych.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    250 g margaryny (zimnej, z lodówki!)
    5 żółtek z jaj
    3 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia lub oprószona bułką tartą
    stolnica
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Ciasto

Ciasto kruche - baza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem od pieczenia. Uformować kopczyk z dziurką w środku.
  • 2. Na desce do krojenia lub w misce pokroić drobno margarynę lub zetrzeć ją wprost do mąki na grubej jarzynce. Ważne, żeby jak najmniej ogrzać margarynę.
  • 3. Dodać do mąki kolejno wszystkie składniki. Łączyć ze sobą za pomocą noża lub specjalną siekaczką.
  • 4. Gdy składniki będą połączone krótko zagnieść dłońmi (kilka ruchów) i uformować kulkę-bochenek.
  • 5. Powstałą bryłę pokroić w kromki i wyłożyć nią dno blaszki.
  • 6. Piec w 190 stopniach przez około 15-25 minut. Zależy jak bardzo będzie wyrastać.

Porady

Jeśli potrzebna nam jest kruszonka zostawiamy 2-3 kromki ciasta, przechowujemy w lodówce. Po ułożeniu np. jabłek i piany, ciasto ucieramy na grubych oczkach tarki jarzynki i mamy kruszonkę. Jeśli ciasto ma być wykorzystane jako np. sernik i będzie pieczone nie trzeba zapiekać przed nałożeniem sera.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować