Ciasto Krówka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Puszysty biszkopt, przełamany masą krówkową, pod pierzynką z prażonego słonecznika. Idealne ciacho do niedzielnego odpoczynku z filiżanką gorącej kawy

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 6jaj
    1/2szkl. Mąki pszennej
    1/2szkl. Cukru
    2łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa krówkowa:
    500ml kremówki 30%
    1/2szkl cukru pudru
    Puszka masy krówkowej
    2łyżki żelatyny(na 1/2szkl. Gorącej wody)

    Prażony słonecznik:
    100g słonecznika łuskanego
    2łyżki margaryny
    2łyżki cukru
    Woda gazowana do nasączenia biszkoptu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery Biszkopty

Ciasto krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, zmiksuj. Suche składniki przesiać i połączyć za pomocą łyżki z masą.piec 25min. W 170C. Po upieczeniu przecinamy na pół. Dolny blat nasączamy.
  • 2. Masa krówkowa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać masę krówkową (zostawiając ok 4łyżek na posmarowanie góry), oraz cukier do smaku, zmiksuj. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, zostawić do lekkiego stężenia i połączyć z masą. Przełożyć biszkopt. Drugą część biszkoptu nasączamy i wykładamy na masę. Posmarować resztą masy krówkowej i posypać prażonym słonecznikiem. Schłodzić.
  • 3. Prażony słonecznik: Margarynę rozpuścić z cukrem, dodać słonecznik. Prażyć na małym ogniu mieszając do momentu aż słonecznik zacznie rumienić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa krówkowa Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować