Ciasto koronkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Będzie wspaniałą słodką przekąską i jednocześnie koronkową dekoracją stołu.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    Biszkopt:
    7 jajek
    Szklanka mąki
    5 łyżek oleju
    ¾ szklanki cukru
    Czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa:
    2,5 tabliczki gorzkiej czekolady
    1/3 szklanki likieru czekoladowego
    1,5-2 kostki masła
    Cukier puder do smaku
    Ponadto:
    Tabliczka zwykłej mlecznej czekolady
    Herbatniki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto koronkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: jaja zmiksuj z cukrem do białości. Dodaj żółtka zmieszane
    z olejem oraz mąkę i proszek. Dokładnie wymieszaj. Przelej masę do
    formy 24 na 35 cm. Piecz około 25 minut w temp. 160-170 stopni. Po
    wystudzeniu przekrój na 2 części.
  • 2. Masa: czekoladę gorzką roztop w kąpieli wodnej. Masło zmiksuj
    dodając porcje przestudzonej, płynnej czekolady i likier.
  • 3. Przełożenie: na biszkopt wyłóż połowę masy, herbatniki, resztę
    masy i biszkopt. Wierzch udekoruj roztopioną, mleczną czekoladą za
    pomocą szprycy o cienkiej końcówce. Zrób dekoracyjny wzór tworzący
    koronkę. Ciasto schłodź w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować