KORONKOWE NALEŚNIKI Z OWOCAMI

0 (0 ocen)

Koronkowe naleśniki wyglądają apetycznie, są przepyszne, uwielbia je cała moja rodzina, a szczególnie wnuki.

Składniki:

  • • 1 i 1/2 szklanki mąki
    • 1 i 1/2 szklanki mleka
    • 3 jajka
    • łyżka cukru waniliowego
    • 3 łyżki masła do smażenia
    • Tarta czekolada do posypania
    • sezonowe owoce: maliny, truskawki, winogrona, jagody, porzeczki lub mrożone owoce
    • 3 łyżki cukru
    • 2-3 łyżki oleju
    • 3/4 szklanki śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Koronkowe naleśniki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka roztrzepać, wlać mleko, wsypać mąkę i cukier waniliowy, zmiksować na gładkie ciasto.
  • 2. Owoce umyć, osuszyć na papierowym ręczniku (mrożone owoce włożyć do miski, posypać cukrem, odstawić) .
  • 3. Śmietanę lekko ubić.
  • 4. Patelnię posmarować olejem, na gorącą wlać porcję ciasta robiąc esy-floresy (naleśniki powinny być ażurowe), smażyć kilka minut z jednej strony, odwrócić i dosmażyć. Resztę placków smażyć bez oleju.
  • 5. Naleśniki ułożyć na talerzach, obłożyć owocami (mrożone najpierw osączyć na sicie) i bitą śmietaną, posypać tartą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować