Ciasto kołacz z rabarbarem

4.49 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest lekko kwaskowaty, nie za słodki. Mój mąż go uwielbia.

Składniki:

  • ● 125 ml mleka
    ● 3 dag drożdży
    ● 1/2 łyżeczki soli
    ● 3 łyżki cukru
    ● 2 jajka
    ● op. cukru waniliowego
    ● 16 dag maki tortowej
    ● 16 dag krupczatki
    ● 6 dag margaryny
    ● 3 łyżki oleju
    ● 60 dag rabarbaru
    Kruszonka: 25 dag maki
    ● 15 dag masła
    ● 10 dag cukru pudru + do posypania
    ● op. cukru wanil.
Wystaw ocenę:

4.49 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kołacz Desery

Ciasto kołacz z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do letniego mleka dodajemy drożdże i łyżkę cukru. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z reszta cukru, dodajemy rozczyn, cukier waniliowy, maki, sól, zimna roztopiona margarynę i olej. Wyrabiamy. Przykrywamy i ponownie odstawiamy.
  • 2. Składniki na kruszonkę zagniatamy i chłodzimy. Rabarbar obieramy i drobno kroimy.
  • 3. Ciastem wypełniamy formę (25x42 cm), wykładamy rabarbar (ew. oprószamy cukrem pudrem) i posypujemy starta kruszonką. Pieczemy 45-60 minut w 180°C. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować