Ciasto kokosowy puch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę stopniowo do masy dodawać cukier, żółtka, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 39x24 cm wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w temperaturze 180C, ostudzić i przeciąć na pół.
2.masa kokosowa: 2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypać wiórki kokosowe, i gotować pod przykryciem około 15-20 minut, na bardzo małym ogniu co jakiś czas mieszając. Następnie dodać pokrojone w kostkę masło i mieszać aż do rozpuszczenia. W pozostałym mleku rozrobić budyń, wlać do gotujących się wiórek, gotować około 2 minut cały czas mieszając i odstawić do przestygnięcia. Na biszkopt wyłożyć ciepły krem kokosowy, przykryć drugim biszkoptem i odstawić aby masa stężała.
3.Krem z białej czekolady : Białą czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej,. Serek mascarpone zmiksować na gładką masę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder, mascarpone oraz rozpuszczoną białą czekoladę i dokładnie wymieszać. Masę śmietanową rozsmarować na cieście i posypać obficie wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki aby masa stężała.
Komentarze