Śnieżny puch kokosowy

4.5 (140 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Śnieżny puch to ciasto, które jakiś czas temu było hitem internetu. I wcale się temu nie dziwię, ponieważ jest naprawdę rewelacyjne i delikatne w smaku. Wprost rozpływa się w ustach! Mój mąż stwierdził, że przypomina mu ptasie mleczko, a dla mnie to taka leciutka serowo-kokosowa pianka pokryta cudownie pachnącym wierzchem. Ach ten kokos...

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (Forma o średnicy minimum 26 cm)
    Masa:
    500g zmielonego twarogu
    3 łyżki cukru pudru
    2 "Śnieżki" - bite śmietany w proszku
    1 szklanka mleka kokosowego (1 szklanka = 250 ml)
    2 galaretki cytrynowe lub agrestowe (u mnie agrestowe)
    600 ml wody
    Kokosowa posypka:
    8 łyżek (40g) wiórków kokosowych
    2 łyżki (30g) masła
    2 łyżki (30g) cukru
    Ponadto:
    herbatniki lub biszkopty do wyłożenia spodu (ja upiekłam biszkopt)
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ptasie mleczko

Śnieżny puch kokosowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie na jej dnie ułożyć ciastka.
    Przygotować masę.
    Galaretki należy rozpuścić w 600 ml gorącej wody i pozostawić do ostudzenia (nie może zgęstnieć).
    "Śnieżki" dokładnie ubić z mlekiem kokosowym i połączyć z cukrem oraz stopniowo z twarogiem.
    Nie przerywając mieszania - do powstałej masy cienkim strumykiem wlać zimne galaretki.
    Całość zmiksować do połączenia się składników i przelać do formy.
    Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia.
    Przygotować posypkę.
    Masło roztopić na patelni i wymieszać z cukrem oraz wiórkami kokosowymi.
    Wszystko razem uprażyć na lekko złoty kolor, ostudzić i delikatnie wklepać w wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować