Ciasto kokosowe bounty

4.5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

dla miłośników kokosu

Składniki:

  • Składniki biszkopt :
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki
    60g stopionego masła
    3 łyżki kakao

    Składniki masa :

    3 szklanki mleka,
    1/4 szklanki cukru,
    1 budyń śmietankowy,
    200g masła,
    200g wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Bounty

Ciasto kokosowe bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto kokosowe bounty 1. Przygotowanie biszkoptu :

    Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Wlej masło. Delikatnie wsyp mąkę oraz kakao, delikatnie połącz składniki. Ciasto przelej na formę . Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 10-12 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
  • 2. przygotowanie masy :

    Do garnka wlej 2 1/2 szklanki i zagotuj. Wsyp cukier, kokos i gotuj około 10 minut. Dodaj pokrojone masło w kostkę i wymieszaj składniki. W reszcie mleka rozpuść budyń i wlej do masy koksowej. Ostudź (do temp pokojowej - może masa by lekko ciepła)

    Na początku do masy możesz wsypa mniej cukru. jeśli będzie mało słodka możesz dosypać do gotującego się mleka z kokosem 2-3 łyżki.
  • 3. Z ciasta wytnij 3 prostokąty pasujące wielkością do keksówki. Na dół ułóż biszkopt następnie wlej część masy. Ułóż 3 warstwy kończąc na biszkopcie. Włóż do lodówki na 3 godziny.

Porady

Moja forma 30x35cm. Piekłam na blaszce z piekarnika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Notka redakcyjna

KHWS_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować