Sernik pod makową pierzynką

5 (149 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne połączenie sernika z delikatną masą makową. Smakuje wszystkim domownikom.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szklanki mąki
    margaryna
    3 łyżeczki cukru pudru
    5 żółtek
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    MASA SEROWA:
    1 kg. sera białego
    2 całe jajka
    1 budyń śmietankowy
    2/3 szklanki cukru pudru
    kostka margaryny

    MASA MAKOWA:
    1 szklanka cukru pudru
    5 białek
    1 szklanka suchego maku
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    10 dag.wiórków kokosowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Serniki Desery

Sernik pod makową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia i z kakao przesiać na stolnicę.Dodać margarynę i cukier puder. Posiekać nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. 1/3 ciasta zamrozić, a 2/3 włożyć na 30 min. do lodówki.
    Schłodzone ciasto rozłożyć na blaszce.
  • 2. Masa serowa: Masło stopić i ostudzić. Dodać i dokładnie wymieszać z serem. Następnie dodawać po 1 żółtku i wsypać budyń Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno.Pianę powoli i delikatnie wymieszać z masą serową.Całość wylać na ciasto w blasze.
  • 3. Masa makowa: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier puder. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, wiórki, mak i wszystko delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę delikatnie przełożyć na masę serową.
    Na masę makową zetrzeć na tarce zamrożoną część ciasta.
    Piec ok.60 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować