Sernik pod makową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę z proszkiem do pieczenia i z kakao przesiać na stolnicę.Dodać margarynę i cukier puder. Posiekać nożem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. 1/3 ciasta zamrozić, a 2/3 włożyć na 30 min. do lodówki.
Schłodzone ciasto rozłożyć na blaszce.
2.Masa serowa: Masło stopić i ostudzić. Dodać i dokładnie wymieszać z serem. Następnie dodawać po 1 żółtku i wsypać budyń Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno.Pianę powoli i delikatnie wymieszać z masą serową.Całość wylać na ciasto w blasze.
3.Masa makowa: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier puder. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, wiórki, mak i wszystko delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę delikatnie przełożyć na masę serową.
Na masę makową zetrzeć na tarce zamrożoną część ciasta.
Piec ok.60 minut w 180 stopniach.
Komentarze