Ciasto budyniowe pod makową pierzynką – bez pieczenia

4.5 (188 ocen)

  • 30 min

Na szybko, na zimno, na pysznie!

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x30cm
    Składniki:
    1 duże opakowanie herbatników ok. 250g
    Masa budyniowa:
    1 litr mleka
    5 łyżek cukru
    32g cukru waniliowego
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 jajka
    100 g masła
    70g kokosu

    Masa śmietanowo – makowa:
    330ml śmietany 30%
    1 galaretka cytrynowa
    6 łyżek gotowej masy makowej z puszki
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto budyniowe pod makową pierzynką – bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa budyniowa: Z całości mleka odlać 1 szklankę. Pozostałe mleko zagotować. Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Pod koniec wsypać obie mąki i wlać mleko, zmiksować. Gotowy roztwór wlać na gotujące się mleko i cały czas mieszać aż do zgęstnienia budyniu. Zimny utrzeć z margaryną. Masę podzielić na dwie części i do jednej dodać kokos. Na blaszce pokrytej folią aluminiową ułożyć warstwę herbatników, na nią rozsmarować masę budyniową bez dodatków, następnie kolejna warstwa herbatników, masa budyniowa z kokosem, a na koniec masa śmietanowo – makowa. Chłodzić w lodówce ok. 3 godzin.
  • 2.
    Masa śmietanowo – makowa:
    Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku. Ostudzić. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna nie przerywając miksowania dodawać po łyżce masy makowej. Na koniec wlać lekko tężejącą galaretkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować