Ciasto budyniowe pod makową pierzynką – bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa budyniowa: Z całości mleka odlać 1 szklankę. Pozostałe mleko zagotować. Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Pod koniec wsypać obie mąki i wlać mleko, zmiksować. Gotowy roztwór wlać na gotujące się mleko i cały czas mieszać aż do zgęstnienia budyniu. Zimny utrzeć z margaryną. Masę podzielić na dwie części i do jednej dodać kokos. Na blaszce pokrytej folią aluminiową ułożyć warstwę herbatników, na nią rozsmarować masę budyniową bez dodatków, następnie kolejna warstwa herbatników, masa budyniowa z kokosem, a na koniec masa śmietanowo – makowa. Chłodzić w lodówce ok. 3 godzin.
2.
Masa śmietanowo – makowa:
Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku. Ostudzić. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna nie przerywając miksowania dodawać po łyżce masy makowej. Na koniec wlać lekko tężejącą galaretkę.
Komentarze