1.Ciasto biszkoptowe:
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodajemy żółtka i olej, przesianą mąkę . Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Wylewamy na blachę. Rzucamy 3 razy o podłogę z wysokości ok 20cm. Pieczemy ok 20 minut w 180'C. Po wyjęciu z piekarnika znów rzucamy o podłogę 3 razy. Zostawiamy do ostudzenia.
2.Ciasto ciemne:
Kakao , cukier , margarynę , wodę . zagotować. Do ostudzonej masy dodać żółtka , mąkę , proszek. Na końcu dodać pianę z białek.
Ciasto kokosowe:
Białka ubić , dodać cukier , a na końcu kokos.
Wykładać na blaszkę łyżką na przemian ciasto ciemne i ciasto kokosowe. Upiec w temp 180'C przez ok 45-50 min. Po przestudzeniu przekroić na 2 części.
3.Krem:
Mleko , cukry zagotować , żółtka roztrzepać z mąką, oraz odrobiną mleka i mieszając wlewać na gotujące się mleko. Wystudzony krem utrzeć z margaryną i podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać sok z cytryny. Batoniki rozpuścić na małym ogniu z 2-3 łyżkami mleka i przestudzone dodać do drugiej masy.
Komentarze